Veldrit Gieten definitief ten einde!

Spijtig maar waar, de internationale veldrit van Gieten stopt na 46 edities definitief. Begin juni maakte de organisatie bekend dat zij geen status Superprestige meer hadden. Dit  omdat het contract met Flanders Classics uiteindelijk, na meer dan een half jaar aan het lijntje te zijn gehouden niet werd verlengd.

Achter de schermen is de afgelopen maand (en ook al daarvoor) gekeken naar alle andere opties om toch een “losse” veldrit te organiseren. Er zijn gesprekken gevoerd met potentiële sponsoren, de provincie Drenthe, KNWU, tv-zenders, andere partijen en toeleveranciers. Uiteindelijk heeft het bestuur donderdag 7 juli moeten besluiten om van verdere organisatie van de veldrit af te zien.

Door het vervallen van de status Supersprestige, verviel ook de jaarlijkse toezegging van een live-uitzending van de mannen- en vrouwenelite wedstrijden. Ook kwamen hierdoor de televisiegelden (inclusief de Belgische sponsoropbrengsten) te vervallen. De organisatie heeft getracht een tv-zender bereid te vinden om de wedstrijd in Gieten (de enige categorie 1 wedstrijd in Nederland) uit te zenden en had de hoop dat daardoor sponsoren konden worden aangetrokken. Helaas kreeg de Gieter organisatie de handen hiervoor niet op elkaar. Dit ondanks het feit dat de organisatie met een geheel nieuw wedstrijdconcept wilde gaan werken, waarbij de vrouwen elitekoers de hoofdact zou gaan worden en de mannen-elitewedstrijd (als voorwedstrijd) met name gericht zou zijn op deelname van jonge beloftevolle renners (U23). Dit om deze renners de kans te geven zich in een internationale categorie 1 wedstrijd te manifesteren en UCI-punten te bemachtigen. Ook alle overige internationale jongerencategorieën stonden op het wedstrijdprogramma. Gekozen voor een andere invulling omdat de vrouwenwedstrijd vele nationale toppers kent en in naar de mening van de organisatie van Gieten de meeste aandacht verdient. De organisatie had dus wederom een voor Europa uniek concept bedacht. Vernieuwingen stonden hoog in het vaandel van de organisatie.  

Helaas, alle inspanningen ten spijt geen live tv en daardoor een enorme gat in de begroting. Hierdoor werd de organisatie genoodzaakt de beslissing te nemen om te stoppen. Een beslissing die beslist niet lichtvoetig is genomen.

Het is zuur dat de oudste internationale veldritorganisatie in Nederland, na 46 internationale wedstrijden (waarvan 33x Superprestige), een WK in 1991, de technische organisatie van het EK2021 en 6x een nationaal kampioenschap veldrijden, op deze wijze een einde aan het evenement ziet komen. De meest succesvolle Europese organisatie moest uiteindelijk het loodje leggen vanwege de Belgische commerciële belangen en het niet nakomen van de contracten door Flanders Classics. Met name ook zuur voor de grote groep vrijwilligers die ieder jaar weer toeleefde naar de week van de veldrit en er veel plezier aan beleefde.

De organisatie had na 46 jaar op meer goodwill/ondersteuning gehoopt, maar duidelijk is geworden dat sentimenten, opgebouwde contacten, goede status en in het verleden behaalde (grote) successen in dit soort zaken niet mee tellen en dat de commercie ook bij het veldrijden inmiddels de bepalende factor is. De organisatie is hier nu op pijnlijke wijze achter gekomen.

Op zondag 2 oktober dus geen veldrijden in Gieten. Een forse aderlating voor de organisatie, de vrijwilligers, de Gemeente Aa en Hunze, de Provincie Drenthe (als fietsprovincie), lokale sponsoren, het publiek uit de regio, de KNWU en de renners/rensters die altijd heel graag naar Gieten kwamen. En dan met name de jeugdcategorieën die bijv. bij wereldbekerwedstrijden niet aan de start komen.

Grote trots overheerst echter bij de Stichting Wieler Promotie Oostermoer. Trots dat ze 46 internationale veldritten hebben mogen organiseren en hiervan 33 jaar het predicaat Superprestige mocht dragen en de laatste jaren als enige Nederlandse organisatie een UCI-categorie 1 wedstrijd. 

Gieten heeft een rijke historie. Gieten was medeoprichter van de Challenge Europeën, een internationaal veldritklassement voor amateurs en junioren midden 80-er jaren met wedstrijden in Engeland, België, Frankrijk, Duitsland, Italië, Polen, Zwitserland en Gieten. In die tijd werden bestuurders van Gieten ook gevraagd om de technische verantwoording op zich te willen nemen bij een nieuw op te richten veldrit in Oostenrijk. Daarnaast vele nationale kampioenschappen in het veld en op de weg (7x)georganiseerd, 15x organisatie van de MTB Hondsrug Classic, 37 criteriums (Ronde van Gieten), start en finishplaats bij etappes van Olympia’s Tour door Nederland en de Holland Ladies Tour waarbij ook 1x een individuele tijdrit, de Noordelijke Districtskampioenschappen op de weg, individuele (selectie) tijdritten voor de Noordelijke districten, 6 avond-wieler4daagses, medewerking aan Omloop door het Land van Bartje, Ronde van Drenthe, Drentse Dorpenomloop en de Jeugdtour van Assen.  Ook werden in de jaren 90 enige skeelermarathons georganiseerd en was Gieten in 2009 een prominente en druk bezochte organisatie tijdens de doorkomsten van de Vuelta in Drenthe. Er werden vele supportersreizen naar de WK’s veldrijden georganiseerd naar o.a. Montreuil/Parijs, Corva, Leeds, Esschenbach, München, Koksijde, Hooglede, Heusden-Zolder en Hoogerheide. Ook staat (en blijft) de organisatie van de jaarlijkse Run van Gieten op het lijstje. Ook werden er lezingen georganiseerd tijdens de veldritten voor sponsoren, gasten en bestuurders zoals lezingen van Toon Gerbrands (manager PSV), Marc Tuitert olympisch kampioen schaatsen, Erik Dekker oud-beroepswielrenner en Olympisch- en wereldkampioene Annemiek van Vleuten. De laatste combineerde haar lezing met deelname aan de veldrit. Twee absolute hoogtepunten mogen niet onvermeld blijven: het geweldige WK Veldrijden in 1991 en de technische uitvoering van het EK Veldrijden op de Col du VAM in 2021. Dit laatst genoemde evenement is wellicht het laatste (internationale) kunststukje van de stichting geweest.

Gieten werd door al deze evenementen niet onterecht het Wielermekka van het Noorden genoemd en de stichting heeft het Drentse dorp dan ook wereldwijd op de kaart gezet. Met warme gevoelens en gepaste trots wordt hier door de bestuurders en de vrijwilligers op terug gekeken.

Wat de organisatie (met haar ca. 200 man/vrouw tellende groep vrijwilligers) in de toekomst verder zal gaan doen is nog niet bekend. Binnenkort zal het bestuur hierover in gesprek gaan met haar vrijwilligers. Maar dat het gevolgen zal hebben voor organisatoren van o.a. fietsevenementen in Drenthe waaraan de groep vrijwilligers altijd belangeloos en in het belang van de wielersport haar medewerking verleende, is wel duidelijk. Ook moet door de annulering van de veldrit een streep worden gezet door het succesvolle Superfest Gieten (soort oktoberfeest) welke een week voor het evenement zou worden georganiseerd.