Uitslagen 2016

De uitslagen van de Hansgrohe Superprestige 02-10-2016

Nieuwelingen

UITSLAG SUPERPRESTIGE 2016 NIEUWELINGEN

Luke Verburg reed in Gieten zijn zevende wedstrijd van het seizoen. Hij pakte zijn zesde zege. Het Marlux-Napoleon Gamestalent rekende in de tweede wedstrijdhelft af met Pim Ronhaar.

Drie renners hielden elkaar tot halfkoers in evenwicht: Bodi del Grosso, Luke Verburg en Pim Ronhaar, drie Nederlandse talentjes. Maar toen bleek al dat Verburg een maatje te groot was. Halverwege de wedstrijd vond hij zijn moment gekomen en verdapperde.

“Wanneer ik in de eerste koershelft moeite had om door de zandstroken te rijden, ging het op dat moment plots een stuk beter”, aldus de Schiedamnaar na afloop. “Het was trouwens een pittige omloop. De hellinkjes lijken makkelijk te nemen, maar uiteindelijk is het best zware kost.”

Verburg fietste zich snel een bonus bij elkaar, maar in de voorlaatste ronde gaf hij die plots weer prijs. Een inzinking? “Nee, absoluut niet. Een valpartij lag aan de oorzaak. Ik moest opnieuw alle zeilen bijzetten om aan de leiding te blijven.” Maar dat lukte dus best aardig.

Ook Pim Ronhaar had geen moeite om toe te geven dat Verburg de beste man in koers was. “Hij was vandaag een maatje te groot”, aldus Ronhaar. Die finishte uiteindelijk knap tweede, terwijl Bodi Del Grosso als derde mee op het podium mocht. Lars Boven werd fraai vierde.

Tekst: Nico Dick (Superprestige)

img_8572img_8586

Junioren

UITSLAG SUPERPRESTIGE 2016 JUNIOR MEN

Ex BMX’er Jelle Camps won in Gieten de juniorenwedstrijd. In een sprint met twee klopte hij Toon Vandebosch, met voorsprong de meest strijdlustige. Thijmen Arensman werd op kleine afstand derde.

De junioren zorgden aan de Gietense Nijslootsweg voor een triller. Zelden zoveel positiewissels gezien in een veldrit als deze. Jelle Camps en Yentl Bekaert namen de beste start en kwamen na een rondjes met lichte voorsprong door, gevolgd door het duo Andreas Goeman-Toon Vandebosch en een kwartet met Jonas Smet, Tomas Kopecky, Thijmen Arensman en Kyle Agterberg.

Maar die volgorde zou snel wijzigen. In de derde ronde achtte Toon Vandebosch de tijd rijp om een tandje bij te steken. De rest hapte naar adem. De Enertherm-renner bouwde een voorsprong uit tot om en bij de vijftien seconden. Eind verhaal, denk je dan. Niet dus…

Met nog twee ronden te gaan naderden Jelle Camps en Thijmen Arensman tot op vijf seconden van Vandebosch. Ook Andreas Goeman volgde op korte afstand. En bij het ingaan van de slotronde kwamen de Camps en Arensman zowaar aansluiten.

Wat Vandebosch ook nog probeerde, solo finishen zat er niet meer in. Camps klampte zich vast in het wiel en toonde zich in de sprint duidelijk de snelste. Arensman was een mooie derde, Goeman viel net naast het podium.

Jelle Camps, die uitkomt voor het opleidingsteam van Crelan-Vastgoedservice, wist na afloop met zijn vreugde geen blijf. “Dit gevoel is onbeschrijflijk”, aldus de voormalige BMX’er. “Mijn grootste doel dit seizoen was een ‘grote’ cross winnen. Dit is de eerste kans en ik pak hem al.”

“Ik wist dat ik de snelste was in de sprint. Niels Albert riep het mij in de slotronde toe: ‘deze is voor jou’, zei hij. Die woorden heb ik in gedachten gehouden tot in de laatste rechte lijn. Al kostte het veel moeite om Toon bij te houden. En of dit mijn zelfvertrouwen een boost geeft.”

Toon Vandebosch baalde. Dat hij van de plaatselijke omroeper virtueel de prijs van de strijdlust kreeg, was maar een schrale troost. “Ik voelde mij echt de sterkste in de koers. Maar ik ben veel te vroeg in de aanval getrokken en dat heb ik in de finale bekocht”, was zijn snelle maar wellicht correct analyse.

Tekst: Nico Dick (Superprestige)

img_8638

Beloften

UITSLAG SUPERPRESTIGE 2016 BELOFTEN 

Joris Nieuwenhuis heeft de Nederlandse eer hoog gehouden in de beloftenwedstrijd van Gieten. De Rabobankrenner profiteerde optimaal van de pech die Quinten Hermans in de slotronde kende. Yannick Peeters werd derde.

Ook de U23-wedstrijd in Gieten was er een vol suspens. Een groep met zowat alle favorieten bleef tot voorbij halfkoers samen. Daarbij wereldkampioen Eli Iserbyt, Europees kampioen Quinten Hermans, Adam Toupalik, Joris Niewenhuis, Nicolaas Cleppe, Sieben Wouters, Yannick Peeters, Thomas Joseph en Lander Loockx.

Stelselmatig dunde de groep uit. Onder meer Cleppe, Peeters en Loockx moesten overboord. Al was dat bij Cleppe en Peeters niet definitief. Een rondje later moesten ook Toupalik en Joseph de rol lossen, net als Thijs Aerts. En in de voorlaatste ronde moest Iserbyt opgeven na een zware val.

Met nog twee ronden te gaan reden Joris Nieuwenhuis en Quinten Hermans weg van hun laatste concurrenten. Yannick Peeters kwam uit de achtergrond terug om naar plaats drie te rijden. Hermans leek de betere van Nieuwenhuis, pakte in de slotronde ook tien seconden voorsprong, maar een tegenspartelende ketting speelde de Europese kampioen parten.

Hermans baalt

“Dat is balen”, foeterde Hermans na afloop. “Plots waren mijn tien seconden voorsprong omgezet in tien tellen achterstand. Dat terwijl ik het verschil had gemaakt en op weg was naar winst. Zeer jammer…”

Nieuwenhuis profiteerde optimaal. “Ik ben vooral blij dat ik met een goed gevoel deze wedstrijd heb kunnen afwerken”, aldus de derdejaarsbelofte. “De zege is een leuk extraatje. In mijn laatste maanden voor Rabobank (het Developmentteam houdt er op 31 december mee op, red) wilde ik absoluut nog een mooie overwinning. Dat dit in eigen land is en zo vroeg op het seizoen, maakt het des te mooier.” Nieuwenhuis komt vanaf 1 januari overigens uit voor het opleidingsteam van Giant-Sunweb.

Yannick Peeters was blij met plaats drie. “Ik kampte onderweg een beetje met een pijnlijke rug. Dat heb ik wel meer in het seizoenbegin. Ik hing aan de rekker. Tot het achter Quinten en Joris stilviel. Ik profiteerde ervan om te demarreren en dat leverde uiteindelijk een podiumplaats op.” Sieben Wouters en Nicolas Cleppe werden vierde en vijfde.

Tekst: Nico Dick (Superprestige)

img_8701 dscf9603

Dames & Nieuwelingen meisjes

UITSLAG SUPERPRESTIGE 2016 DAMES

UITSLAG SUPERPRESTIGE 2016 NIEUWELINGEN MEISJES

Ze had een slechte week in de VS. Maar in Gieten was Sanne Cant weer helemaal terug. Ze kleurde, domineerde en won de wedstrijd. Lucinda Brand werd verrassend tweede, Sophie de Boer finishte op plaats drie.

Dat het een moeilijke periode geweest is, vertelde Sanne Cant na haar overwinning in Gieten. “De voorbije twee wedstrijden -in Las Vegas en Iowa- ben ik afgegaan. Niet plezant als je een hele zomer hard gewerkt heb. Dan slaan de twijfels toe. Logisch, toch? Daarom doet het zoveel deugd dat ik vandaag opnieuw met de zege kon aanknopen.”

Cant heeft de overwinning in Gieten niet gestolen. Al na een paar minuten wedstrijd trok ze alleen op pad. Sophie de Boer -winnares van de wereldbekermanche in Las Vegas- probeerde aan te klampen, maar zag Cant steeds verder uitlopen.

Verrassende Lucinda Brand

Meer nog, in de tweede koershelft moest De Boer ook nog de verrassende Lucinda Brand voor zich laten. Lucinda Brand, vraagt u? Is dat niet die dame die een maand geleden de openingsrit in de Ronde van België op  de weg won? Jawel, dat is ze. Maar de 27-jarige renster van het Liv-Planturteam wil het nu dus ook in het veld proberen.

“Ik ben 27. Veel langer moet ik niet wachten om de kneepjes van het vak te leren. Dit is in elk geval een leuke binnenkomer. Ik zal nog een paar weken rijden, vooraleer ik er in november even de stekker uittrek. Ik heb namelijk al een lange zomer achter de rug.”

Shirin van Anrooy

Ook de nieuwelingen meisjes reden hun wedstrijd. Daarin ging de overwinning naar Shirin van Anrooy, voor Puck Pieterse en Fleur van der Peet.

Tekst: Nico Dick (Superprestige)

dscf9650Elite Dames

dscf9640Nieuwelingen Meisjes

Elite mannen

UITSLAG SUPERPRESTIGE GIETEN 2016 MEN ELITE

Dat Mathieu van der Poel een straffe kerel is, wisten we al langer. In Gieten overtuigde hij de laatste twijfelaars. Zijn eerste wedstrijd van het seizoen sloot de Nederlandse kampioen winnend af, met dank aan een kettingprobleempje van Van Aert.

De Hansgrohe Superprestige editie 2016-2017 werd in Gieten in stijl afgetrapt, met een bloedstollend duel tussen de twee tenoren van het hedendaagse veldrijden: Wout van Aert en Mathieu van der Poel. De Telenet-Fidea Lions Toon Aerts en Tom Meeusen gingen de eerste twee ronden nog mee met het duo, maar bij een eerste versnelling van Van der Poel werden de kaarten meteen geschud.

Al deed Laurens Sweeck ons nog even schrikken. Gestart vanuit tiende positie, rukte de ERA-Circuskopman iets over halfkoers op naar de kop van de koers. Toen Van Aert het tempo opnieuw optrok, moest Sweeck echter opnieuw de rol lossen. En konden Van der Poel en Van Aert toch onder elkaar uitmaken wie het pleit in zijn voordeel zou beslechten. “Ik werkte hard om terug te komen”, aldus Sweek na afloop. “Maar Wout en Mathieu hadden het ook een halve ronde rustig aan gedaan. Toen ze opnieuw versnelden, moest ik inderdaad naar adem happen.”

“Geen van beiden kon het verschil maken”

Wat volgde was een razend spannend duel tussen de Nederlandse- en wereldkampioen. “Ik had vlug door dat geen van ons beiden het verschil kon maken”, gaf Van Aert na afloop toe. “Het was dus kwestie het wiel van Mathieu niet te verliezen en hem eventueel te kloppen in de sprint.”

Van der Poel daarentegen hoopte in de laatste zandstrook een kloofje te slaan op zijn grote uitdager. Dat wist Van Aert dus ook. De twee streden in de laatste zandstroken op het scherp van de snee. Van Aert slaagde er net voor die cruciale passage in om te anticiperen, maar Van der Poel glipte er alsnog tussendoor.

“Met Mathieu ben je dus nooit klaar”, grijnsde de wereldkampioen. “Zo trokken we zij aan zij de laatste halve kilometer in. Tot die verdomde ketting afliep. Vraag me niet naar de reden, want ik ken ze niet. Wellicht gewoon pech. Jammer dat ik op die manier de koers verlies. Ik had dan liever met een paar centimeter de sprint verloren.”

Toch spoelde Van Aert de eerste ontgoocheling snel door. “Eigenlijk ben ik vooral blij dat Mathieu terug is. Voor het seizoen had ik al een paar keer aangegeven dat ik uitkeek naar de duels tussen ons twee. Wel, dit was er meteen een. Dit is wat de mensen willen zien. Mathieu trekt vandaag aan het langste eind, misschien is het volgende week anders.”

“Topniveau tegen eind oktober”

Van der Poel glunderde. “Ik wist dat ik niet slecht was. Vorig jaar hervatte ik ook met een podiumplaats, toen in Koksijde. En nu ben ik toch al dat tikkeltje beter. Maar aan winnen had ik echt niet durven denken. Trouwens, ik ben ook nog geen honderd procent. Mijn echte topniveau verwacht ik pas tegen binnen een viertal weken.”

Wat er ook van zij: de veldritfan wilde strijd, en dat heeft het in Gieten gekregen. Laurens Sweeck werd uiteindelijk derde, terwijl Jens Adams met een vierde plaats bewijst dat hij er weer helemaal staat. De ploegmaat van Van Aert kwam na de eerste ronde nog net in de top twintig door, maar wroette zich nog naar het eerste groepje achtervolgers. Toon Aerts maakte de top vijf vol, voor Klaas Vantornout, Tom Meeusen, Tim Merlier, David van der Poel en Lars van der Haar.

Tekst: Nico Dick (Superprestige)

dscf9665

dscf9673

img_8870dscf9684aa