Koersen met tegenwind

Voormalig wielerconcurrenten verrassen Henk Benjamins bij boekpresentatie

(tekst Karin Mulder)

Het had meer weg van een reünie dan van een boekpresentatie. In de bibliotheek van Gieten werd maandagavond (23 september 2023) voormalig wielrenner Henk Benjamins (78) uit Hoogeveen verrast door z’n concurrenten uit het verleden.

De aanleiding was het boek Koersen met Tegenwind van schrijver en sportjournalist Gio Lippens dat in aanloop naar het EK werd gepresenteerd. Maar Benjamins wist niet dat zijn collega’s van een halve eeuw geleden er ook bij zouden zijn.

‘Reuzenverrassing’

“Ik wist niet wat ik zag: het was een enorme verrassing. Ik ben er ontzettend blij mee, al die oude gezichten. De meesten kende ik nog wel, maar niet allemaal meer. Maar het was een reuzenverrassing, echt waar”, reageert Benjamins.

Namen als Jo Wilkens, Jan Bols, Popke Oosterhof, Ger Heeringa, Gerard Bruinsma, Piet Hoekstra, Roelof Groen, Lukas Hulzebosch en Henk Hoekstra waren aanwezig. . In totaal waren er zo’n twintig wielervrienden naar Gieten gekomen om Benjamins te verrassen.

Koersen met tegenwind

In de jaren 60 was Benjamins een groot wielertalent en won hij als amateur veel koersen. En dat ondanks dat z’n vader niks met de sport te maken wilde hebben in verband met het geloof. De moeder van Benjamins was altijd ziek en als kind uit een gezin van twaalf kinderen moest hij hard knokken om z’n dromen als wielrenner waar te kunnen maken. Maar dat lukte hem wonderwel heel goed.

In 1969 werd hij uitgeroepen tot beste amateur van Nederland. Daarna werd hij prof en reed hij onder meer twee keer de Tour de France, waarvan hij één keer de finish haalde. Ook ging hij van start bij de ploegentijdrit op het wereldkampioenschap.

“Maar toch durf ik te zeggen dat ik niet geslaagd ben als wielrenner”, concludeert Benjamins ruim vijftig jaar later.