De Stichting Wieler Promotion Oostermoer is in 1989 opgericht in het kader van de organisatie van de wereldkampioenschappen veldrijden 1991 in Gieten. De Stichting is ontstaan vanuit de Vereniging “Gieter Wielerronde”. Deze vereniging heeft haar sporen de afgelopen decennia verdient met de organisatie van diverse wieleractiviteiten in en rond Gieten.
De Geschiedenis
In de 1957 was wielrenner Jo Wilkens zeer actief met de wedstrijdsport bezig en was één van de betere amateurs in Noord-Nederland.
De supporters van Jo wisten de toenmalige sportraad van de Gemeente Gieten te overtuigen dat een wielerronde in Gieten toekomst zou hebben. Zo werd in 1958 de eerste criterium van Gieten gehouden op een parkoers aan de Naweg. De latere wereldkampioen Henk Nijdam was op 3 augustus de eerste winnaar. Vervolgens werd jaarlijks een criterium georganiseerd. Toen de Gem.Sportraad zich terugtrok werd in 1971 de Vereniging Gieter Wielerronde opgericht. Deze vereniging heeft toen de activiteiten overgenomen en heeft vervolgens vele evenementen georganiseerd, zoals o.a.: De provinciale kampioenschappen op de weg, de noordelijke kampioenschappen op de weg, de Nederlandse kampioenschappen voor liefhebbers en veteranen, finishplaats van Olympia’s tour door Nederland (met een individuele tijdrit), skeelermarathons, rijwieldriedaagse, jeugdwielerrondes, Brinkenlopen, Mountainbikewedstrijden, ATB veldtoertochten en natuurlijk de criteriums. In 1989 is vervolgens de Stichting Wieler Promotion Oostermoer opgericht die de activiteiten vanaf toen weer over heeft genomen.
Veldrijden
In 1975 werd door de Ver.Gieter Wielerronde de basis gelegd voor de organisatie van de eerste veldrit van Gieten. De eerste veldrit werd daadwerkelijk verreden in 1976 op een parkoers in het Zwanemeerbos. Hans Stekkers was destijds de winnaar. Vervolgens is de organisatie van de veldritten in een stroomversnelling geraakt en werd op 14 januari 1979 voor de eerste keer het Nederlands kampioenschap veldrijden georganiseerd, wederom in het Zwanemeerbos. Dit kampioenschap is vervolgens nog drie keer georganiseerd en wel op 27 januari 1985, 12 en 13 januari 1991 en 8 en 9 januari 2000. In de jaren 1985 tot en met 1988 maakte de organisatie van Gieten deel uit van de Challenge Europeen, een
overkoepelend klassement voor junioren en amateurs, waarbij organisaties uit Nederland (Gieten), België, Duitsland, Polen, Zwitserland, Italië, Frankrijk en Engeland betrokken waren. Sinds 1989 is Gieten opgenomen in het Super Prestige klassement.
Wereldkampioenschap Veldrijden: absoluut hoogtepunt
Op 2 en 3 februari 1991 werden in Gieten op het bijzonder fraaie parkoers rond ’t Hemelriek de wereldkampioenschappen veldrijden georganiseerd. Dit evenement staat nu te boek als het absolute hoogtepunt sinds 1958. Tienduizenden omzoomden het schitterende parkoers rond de recreatieplas. Het was bitter koud (‘s-nachts ca. 20 graden onder nul), maar de uitstraling was gigantisch. De organisatie is perfect verlopen en Gieten kreeg bijzonder veel waardering vanuit binnen- en buitenland. De organisatoren hadden toen ook een hele klus geklaard: In november 1990 de Super Prestige Veldrit van Gieten, op 12 en 13 januari 1991 de Nederlandse kampioenschappen en op 2 en 3 februari de wereldkampioenschappen. Drie topevenementen in een periode van nog geen twee maanden.
Groot leger vrijwilligers
Al de organisaties die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden konden enkel worden georganiseerd door de enthousiaste medewerking van een heel legertje vrijwilligers uit Gieten. Gemiddeld zo’n 150 vrijwilligers (bij het WK zelfs 250) stellen hun kostbare vrije tijd graag ter beschikking van de organisatie van de genoemde evenementen. De saamhorigheid is erg groot en alles gebeurt in een bijzonder plezierige gemoedelijke sfeer. Zonder deze vrijwilligers zijn evenementen als een N.K. of W.K. beslist niet haalbaar, waarvoor grote hulde.
Sponsors
De Stichting Wieler Promotion Oostermoer (en daarvoor de Ver.Gieter Wielerronde) hebben al die jaren een beroep kunnen doen op de financiële ondersteuning van een groot aantal sponsors. Hoofdsponsors, sponsors en donateuren maakten het mogelijk om de begrotingen ieder jaar weer rond te krijgen. Een aantal sponsors is er vanaf het eerste uur bij geweest, zoals: Gemeente Gieten (nu Aa en Hunze), de Rabobank en het Nieuwsblad van het Noorden. Ook zonder deze ondersteuning was het voor de bestuurders ondoenlijk geweest om Gieten zo op de kaart te zetten, zoals het nu is geschiedt.
Gieten: Wielermekka van het Noorden
Uit bovenstaande opsomming moge blijken dat Gieten niet voor niets het wielermekka van het Noorden wordt genoemd. Een status die het verdiend heeft met de vele topevenementen die er georganiseerd zijn. Al sinds 1979 komt Studio Sport jaarlijks naar Gieten om verslag te doen van de veldritten. Een betere promotie kan een dorp zich niet wensen. Commissaris der Koningin Relus ter Beek schreef onlangs: “Gieten: Het zal wel met mijn liefde voor sport, sommigen noemen het verdwazing, te maken hebben. Bij Gieten moet ik onmiddellijk denken aan wielrennen, veldrijden om precies te zijn. Rondom het Zwanemeer, daar gebeurt het allemaal, één keer per jaar onder vaak barre, winterse omstandigheden. Het Zwanemeer als decor voor een modderballet met een ploeterende Adrie van der Poel en een zwoegende Richard Groenendaal in de hoofdrollen.” Voor deze uitstraling voor het dorp Gieten zetten bestuurders en medewerkers zich jaarlijks in. Zoals blijkt niet voor niets. Gieten is inderdaad het Wielermekka van het Noorden en is tot ver over onze grenzen bekend geworden door het veldrijden.