Veldrit Gieten na 33 edities geen contractverlenging Superprestige.

— persbericht —

PERSBERICHT in PDF

Veldrit Gieten na 33 edities geen contractverlenging Superprestige.

De internationale veldrit in Gieten is door Flanders Classics na 33 jaar niet meer opgenomen in het Superprestigeklassement, een contractverlenging bleek niet tot de mogelijkheden te behoren.

Vanaf januari 2022 zinspeelde Flanders al op een mogelijk afscheid, maar telkens werd de lijn weer opengehouden omdat er problemen waren met andere organisaties. Het gevoel leeft dan ook dat Gieten hierdoor als speelbal kon worden gebruikt.

Vanaf januari werden telkens beloften gedaan dat er op korte termijn een definitieve beslissing zou volgen. In februari was de kans 75% dat Gieten moest afvallen, dan weer 90%, vervolgens half mei weer 50%. Kansen leken te keren. Chris Mannaerts c.s.  (namens Flanders) bleven maar toezeggingen doen, maar kwamen deze nimmer na. Het initiatief moest herhaaldelijk vanuit Gieten komen om weer in contact te komen. Steeds weer werd de organisatie van Gieten geconfronteerd met de mededeling dat er nog geen duidelijkheid was. “We zijn er nog niet uit”. Uiteindelijk heeft de Gieter organisatie half mei een deadline gesteld van 4 juni om duidelijkheid te krijgen. Vrijdagmiddag 3 juni kwam er, na een reminder, via een tussenpersoon een telefoontje dat het wel haast zeker was dat Gieten buiten de boot zou vallen. Maar dat er nog steeds geen 100% zekerheid kon worden gegeven. Dus wederom werd Gieten aan het lijntje gehouden. Hierop heeft de organisatie aangegeven dat zij niet langer als speelbal wil worden gebruikt, en dat de tijd om te organiseren op 2 oktober wel heel kort werd.

Twee andere organisaties die wel een contract aangeboden hebben gekregen (Boom en Heusden Zolder), hebben nog geen datum op de UCI-kalender en zijn tevens een samenwerking aangegaan met Golazo. Dit moet wel tegen het zere been van Flanders Classics zijn. Immers met Niel nu 3 Golazo wedstrijden binnen Superprestige, en de gesprekken met deze organisaties lopen nog steeds. Het is wel steeds duidelijker geworden dat Flanders Classics van Gieten af wil, maar zolang het afscheid nog niet formeel was, kon dit als stok achter de deur worden gebruikt ten opzichte van de genoemde twee organisaties.

De Veldrit van Gieten heeft wel een datum op de internationale UCI-kalender en wel op zondag 2 oktober 2022. De organisatie zal voor deze datum blijven opteren en zal nu haar eigen plan gaan trekken.

Voor de meest succesvolle veldritorganisatie in Europa (46x een internationale veldrit waarvan 33 x Superprestige, 1x een wereldkampioenschap, 6x een nationaal kampioenschap en in 2021  het gehele technische gebeuren van het EK Veldrijden), is dus geen plaats meer binnen de Superprestige. Dit ondanks de altijd vlekkeloos verlopen edities, die door de juryleden jaarlijks met hoge cijfers werden beoordeeld en door de UCI jaarlijks weer met de status Categorie 1 werden beloond. Ook vanuit renners was de belangstelling voor de veldrit in Gieten groot.

Ook in “coronatijd” is Gieten de enige organisatie binnen het Superprestigeklassement die 2x georganiseerd heeft . Dit onder moeilijke omstandigheden. Immers zonder publiek en zonder vips, maar wel alles in het belang van het veldrijden.

Al deze zaken lijken niet te tellen en er is ogenschijnlijk maar één belang: het commerciële belang van Flanders Classics. Op zich is dit natuurlijk niet nieuw in de sport, maar het minste wat je als organisatie (die 33 jaar deel heeft uitgemaakt van Superprestige) mag verwachten is dat er evaluaties worden gehouden en overleg plaats vindt om te kijken of er mogelijkheden zijn voor

contractverlenging en wat Gieten daar aan bij kan/moet dragen. Deze mogelijkheden zijn de Gieter organisatie niet geboden en dat steekt nog het meeste.

Als reden wordt steeds weer aangedragen dat Gieten een dure organisatie is, vanwege de verplaatsingen uit België en dat Belgische sponsoren niet op Gieten zitten te wachten vanwege de afstand. Vreemd is dat diezelfde sponsoren en toeleveranciers ogenschijnlijk zonder bezwaar wel meegaan naar wereldbekerwedstrijden in Amerika, Italië, Spanje en Tsjechië, dit ook voor Flanders Classics.

Drie jaar geleden noemde de directeur van Flanders Classics, Wouter Vandenhaute Gieten een mooie, sterke organisatie met een uniek parkoers. Flanders wilde juist unieke parkoersen aanbieden en vroeg toen ook of Gieten niet toe wilde treden tot de Wereldbekercyclus. Er is toen vanuit Gieten een bidbook gemaakt, maar tot op heden is er nooit een formele afwijzing geweest. Wel werd Gieten toen contractueel weer opgenomen in het Superprestigeklassement.

Het is helaas pijnlijk duidelijk geworden dat de veldrit in Gieten de status Superprestige niet meer mag voeren en dat Superprestige enkel meer is voorbehouden aan Belgische organisatoren. De wijze waarop Flanders Classics met een organisatie als Gieten omgaat, verdient echter zeker niet de schoonheidsprijs. Hopelijk blijft de mooie veldritsport de komende jaren behouden.

Wat blijft bij de Gieter organisatie, is de trots dat ze 33 jaar de status Superprestige mocht voeren en de dierbare, warme en familiaire contacten met medeorganisatoren in Asper-Gavere, Diegem, Middelkerke, Merksplas en Zonhoven. En zo ook met enige toeleveranciers die altijd graag naar Drenthe kwamen en de plezierige samenwerking met de Gieter organisatie roemden.