Uitslagen 2018

Verslag Elite Mannen

Mathieu van der Poel snelt zonder veel hinder naar winst

Eén dag nadat er zelfs even werd gevreesd voor een enkelbreuk heeft Mathieu van der Poel in Gieten met overmacht de openingsmanche van de Telenet Superprestige op zijn naam geschreven. In de tweede ronde reed hij Wout van Aert al definitief uit het wiel, Toon Aerts finishte op grote achterstand als derde.

Dé vraag vooraf was uiteraard of Mathieu van der Poel na zijn zaterdag in Lokeren opgelopen enkelblessure aan de start zou komen. Na wat inrijden op de weg en een test op het parcours viel de beslissing dat de Europese kampioen effectief zou starten. En dat heeft de concurrentie geweten, want veel hinder ondervond Van der Poel niet. “Het viel heel goed mee”, aldus de Nederlander na zijn derde zege van het seizoen. “De zwelling en de pijn van meteen na het voorval waren zaterdagavond al voor een groot stuk weg dankzij een ijsapparaat, enkele tests deze ochtend waren ook positief en voor de rest hebben we de enkel heel stevig ingetapet.”

Stevig was ook de manier waarop Van der Poel in het zand van Gieten tekeerging. De kopstart was nog wel voor Toon Aerts, maar toen die een foutje maakte, namen Van Aert en Van der Poel het commando over. Heel even bleef Van der Poel in het wiel van de wereldkampioen zitten, maar in de tweede ronde greep hij zelf de koppositie om Van Aert ook meteen onder druk te zetten. Die verloor eerst een handvol seconden, dat werden er vijftien, een ronde later waren het er twintig en half koers was het verschil bijna een halve minuut. De spanning voor de winst was daarmee ook weg.

“Na gisteren was dit het laatste wat ik had verwacht, maar zoals gezegd had ik echt nauwelijks hinder tijdens de wedstrijd”, stelde Van der Poel. “Ik had geen probleem om volle kracht te zetten op mijn pedaal en dit is nu eenmaal ook een parcours dat perfect is voor mij.”

Van Aert zesde keer tweede

Voor Wout van Aert zat de zege er dus niet lang in. “Mathieu zette mij snel onder druk, ik maakte een foutje waardoor er een kleine kloof ontstond en ik bleek niet in staat om terug te keren”, zei de wereldkampioen, al voor de zesde keer in het nog jonge seizoen tweede. “Ik had aan de finish liever dichter bij Mathieu gezeten, maar anderzijds is mijn voorsprong op iedereen achter mij ook heel groot en dat is dan weer positief. Hoewel mijn tweede plaats vrij snel zo goed als een zekerheid was, ben ik wel tot de finish alles blijven geven. Om progressie te blijven maken moet je immers enkele keren je limieten opzoeken.”

Toon Aerts beste van de rest

Met Van der Poel en Van Aert stevig op de plaatsen één en twee was het vooral nog de strijd om de derde podiumplaats die de neutrale toeschouwers kon boeien. Half koers had zich met Toon Aerts, Michael Vanthourenhout, Lars van der Haar, Daan Soete en Marcel Meisen een vijftal gevormd dat daarvoor in aanmerking kwam. Aerts, de winnaar van de eerste twee Wereldbekers van het seizoen, kon in de slotronden afstand nemen en ging aan de finish zijn ploeggenoot Van der Haar, Meisen en Soete vooraf.

“Ik nam een uitstekende start, maar door een foutje waarbij ik tegen de poot van een nadar reed, verloor ik de voeling met Mathieu en Wout. Maar eerlijk gezegd denk ik ook niet dat ik hen had kunnen volgen toen ze versnelden. Met Lars heb ik daarna trouwens nog wel even geprobeerd om dichterbij te komen, maar zelfs dan reden ze toch nog verder weg. Een beetje tegen mijn natuur in ben ik dan maar tactischer beginnen koersen om op een parcours dat minder op mijn maat is toch nog derde te worden.”

Results Elite

 1. Mathieu van der Poel
 2. Wout van Aert
 3. Toon Aerts


Verslag Elite dames:

Annemarie Worst sterker dan Marianne Vos

Annemarie Worst heeft voor een kleine verrassing gezorgd door de eerste manche van de Superprestige Ladies Trophy op haar naam te schrijven. De Nederlandse van Steylaerts-777 rekende in de slotfase af met niemand minder dan Marianne Vos. Die kon nog net Alice Maria Arzuffi achter zich houden in de strijd om de tweede plaats.

Terwijl Vos al snel het commando overnam van de best gestarte Eva Lechner moest Sanne Cant na een gemiste start serieus in de achtervolging. De wereldkampioene was immers weggezakt naar zowat de vijftiende plaats.

In eerste instantie was Maud Kaptheijns, de winnares van vorig jaar, de eerste achtervolgster van Vos, maar als snel werd ze in die rol afgelost door Worst. Die slaagde er ook in om de kloof tot Vos te overbruggen. Kaptheijns zag ondertussen ook de na een matige start sterk terugkerende Arzuffi en Loes Sels voorbijrijden. Cant was op dat moment opgeschoven naar plaats zeven, in het spoor van eerste belofte Fleur Nagengast.

Vooraan zette Worst zowaar Vos onder druk. Een eerste keer kon de meervoudige wereldkampioene een klein kloofje nog opnieuw dichten, bij een volgende versnelling van Worst moest ze echter definitief passen. Vos viel zelfs terug tot bij Sels en Arzuffi, met wie ze de strijd om plaats twee moest aangaan. Arzuffi leek in de slotfase de sterkste van dat drietal, maar Vos vocht nog één keer terug en pakte toch die eerste ereplaats. Arzuffi werd derde, Sels was eerste Belgische op plaats vier en daarna volgden Kaptheijns, Denise Betsema en Cant.

“Dit is echt gaaf”, zei Worst achteraf. “Er zijn niet veel topcrossen in Nederland en er daar dan eentje van winnen is fantastisch. Ik had lang niet echt door dat ik hier vandaag de sterkste was. Marianne was sterk gestart en dat kloofje kreeg ik wel dicht, maar het duurde vervolgens toch even voor ik begon te geloven dat ik haar kon verslaan. Op zeker moment nam ik enkele seconden voorsprong en daarna ben ik er gewoon voor gegaan. Al moet ik zeggen dat het nog twee heel lastige rondjes waren.”

“Half koers merkte ik dat Annemarie iets sterker was vandaag”, erkende Vos. “Een eerste gaatje kon ik nog opnieuw dichten, maar die inspanning moest ik een ronde later wat bekopen. Even leek ik dan zelfs naast het podium te zullen grijpen, maar naar het einde toe was ik voldoende hersteld om er nog een keer vol tegenaan te gaan.”

 1. Annemarie Worst
 2. Marianne Vos
 3. Alice Maria Arzuffi

Results Elite Dames


Verslag Junioren:

Witse Meeussen maakt het verschil aan de balkjes

Witse Meeussen is de eerste leider in de Ridley Cup voor junioren. In Gieten maakte hij de wedstrijd samen met zijn ploeggenoten Luke Verburg en Pim Ronhaar, in de tweede wedstrijdhelft bleek hij de sterkste. Verburg werd ook afgescheiden tweede, Ronhaar moest het in een sprintje voor plaats drie afleggen tegen eerstejaars Thibau Nys.

In de aanvangsronden vormde zich een uitgebreide kopgroep met naast de al genoemde vier ook nog Wout Vervoort, Yente Peirens en Jelle Vermoote. Vervolgens nam het trio van Callant-Doltcini resoluut het heft in handen. Meeussen, Verburg en Ronhaar reden ook wat weg van hun gezellen. Lang bleven de ploeggenoten echter niet samen, want een ronde later kwam Meeussen solo aan de leiding door. Verburg en Ronhaar volgden op tien seconden, Nys en Vervoort hadden dubbel zoveel achterstand.

Meeussen liep nog enkele seconden verder uit op in eerste instantie Verburg, die Ronhaar ondertussen had achtergelaten. Deze laatste kreeg even later gezelschap van Nys. Terwijl Meeussen en Verburg niet meer werden verontrust, vochten Ronhaar en Nys een heel boeiend duel uit met de derde podiumplaats als inzet. Het draaide uit op een sprint en daarin was Nys duidelijk de snelste.

“Ik had niet verwacht om op dit snelle parcours op deze manier te kunnen winnen”, zei Meeussen. “Ik nam enkele seconden voorsprong door over de balkjes te springen, maar ik dacht dat Luke en Pim wel snel zouden terugkeren. Dat gebeurde echter niet en ik reed zelfs nog iets verder weg. Het is ook niet dat je er heel veel aan hebt om met zijn drieën rond te draaien. Op het kleine stukje weg kan dat wat voordeel geven ten opzichte van de concurrentie, maar in het veld is het uiteindelijk toch ieder voor zich. Dat maakt het veldrijden ook zo mooi.”

“Witse sloeg een kloof door over de balken te springen en dat is zijn verdienste”, verklaarde Verburg. “Ik heb misschien iets te lang gewacht om echt te beginnen achtervolgen, maar anderzijds kwam ik in de slotfase ook niet meer dichter. We reden min of meer hetzelfde tempo.”

“Er waren er twee duidelijk beter, dus ben ik heel tevreden met plaats drie”, stelde Nys. “In de tweede ronde heb ik me heel even opgeblazen. Het was nodig om wat te recupereren, daarna heb ik vol gekoerst voor die derde podiumplaats.”

Foto’s: ©Photopress.be/Tekst: Filip De Greef

Results Men Juniors Gieten

 1. Witse Meeussen
 2. Luke Verburg
 3. Thibau Nys

 


Verslag Nieuwelingen:

Zeges voor Tibor del Grosso en Leonie Bentveld

Tibor del Grosso en Leonie Bentveld waren in Gieten de eerste winnaars van de dag. Del Grosso kon in de slotronde bij de nieuwelingen afstand nemen van Joost Brinkman, bij de meisjes reed Bentveld het grootste deel van de wedstrijd solo aan de leiding.

Del Grosso sloeg al in de aanvangsronde een klein kloofje, maar zijn voorsprong bleef beperkt en Brinkman slaagde erin om aan te sluiten. Matyas Kopecky deed ook een poging om de kloof te overbruggen, maar hij bleef hangen op een tiental seconden. Zijn derde podiumplaats was anderzijds nooit in gevaar, want Bailey Groenendaal en Iben Rommelaere, een van de weinige Belgische jongens aan de start, volgden een eind verderop. Helemaal vooraan slaagde Del Grosso er in de slotronde in om enkele meters afstand te nemen van Brinkman en dat bleek voldoende voor de overwinning.

“Toen ik in de eerste ronde een kleine voorsprong had, vond ik het nog iets te vroeg om alleen door te gaan. Dit is best een lastig parcours en dan is het niet eenvoudig om de hele tijd solo rond te rijden. Met zijn tweeën was het net iets makkelijker om de rest op afstand te houden. In de slotronde kon ik in het zand wat voorsprong nemen, al is het een beetje jammer voor Joost dat het op die manier moest gebeuren.”

“In het zand kwamen we achter één van de twee minuten na ons gestarte meisjes te zitten”, beaamde Brinkman. “Tibor kon er mooi omheen, maar toen ik hetzelfde wilde doen, week ze plots een beetje af van haar lijn waardoor ik even in de remmen moest. Jammer, want in de sprint had ik zeker mijn kans gehad.”

Leonie Bentveld met duidelijk verschil

Bij de meisjes nam Mirre Knaven de beste start, maar al vrij snel werd ze voorbijgereden door Leonie Bentveld. Terwijl die aan een mooie voorsprong begon te bouwen, zag Knaven ook Bibi Verzijl passeren en enkele seconden van haar wegrijden. In de slotronde slaagde Knaven erin om die kleine kloof te overbruggen en in de sprint bleek ze net iets sneller, goed voor een tweede plaats.

Uitslag nieuwelingen mannen

 1. Tibor del Grosso
 2. Joost Brinkman
 3. Matyas Kopecky

Uitslag nieuwelingen meisjes

 1. Leonie Bentveld
 2. Mirre Knaven
 3. Bibi Verzijl