Uitslagen Gieten 2015

Nieuwelingen de grote prijs Rabobank Assen en Noord-Drenthe, categorie nationaal

SP-Gieten15_Nieuwelingen_Result

1e Perry Frijters
2e Bart Artz
3e Luke Verburg

IMG_6899

Gieten – Nieuwelingen

Perry Frijters snelste van drie

GIETEN – Perry Frijters mag zich de allereerste winnaar van het 34ste seizoen van de Superprestige noemen. De Nederlandse nieuweling versloeg in Gieten in een sprint met drie zijn landgenoten Bart Artz en Luke Verburg.

Met amper drie Belgen aan de start was de kans sowieso heel groot dat de Nederlandse nieuwelingen de bovenhand zouden nemen. Frijters, Artz en Verburg deden dat al meteen in de openingsronde, maar even later kregen ze het gezelschap van vier anderen: Tomas Kopecky, Ryan Kamp, Bodi del Grosso en Mees Hendrickx. Na het afhaken van Kamp bleven de zes resterende leiders samen tot in de slotronde. Daarin toonden Frijters, Artz en Verburg zich toch weer de beteren van het gezelschap. In de sprint was Frijters duidelijk de snelste.

“Het was al snel duidelijk dat wij met ons drieën de beteren in koers waren”, verklaarde Frijters, vorige week ook al winnaar in Stabroek. “Het was echter nog lang en toen wij even temporiseerden, konden de eerste achtervolgers aansluiten. De slotronde was dan eigenlijk één lange sprint. We maakten andermaal het verschil en toen wist ik dat ik een goede kans maakte op de overwinning. Ik heb nu eenmaal een stevige sprint in de benen.” (FiDG)

Ridley Super Prestige Internationale Junioren, Internationaal categorie UCI

SP-Gieten15_Junioren_Result

1e Jens Dekker
2e Jappe Jaspers
3e Thijs Wolsink

IMG_6953

 

Gieten – Ridley Cup junioren

Jens Dekker overklast de tegenstand

GIETEN – De eerste manche van de Ridley Cup voor junioren stond niet meteen bol van de spanning. Jens Dekker overklaste in Gieten de tegenstand en ging uiteindelijk met heel ruime voorsprong zijn teamgenoot Jappe Jaspers vooraf.

“Ik wilde absoluut als leider de eerste zandstrook aanvatten en ik vermoed dat er achter mijn rug iemand een foutje maakte want ik had meteen een kloofje”, zei de neef van Erik Dekker. “Dan kan je maar beter doorgaan. Een parcours als dit met lange zandstroken ligt me dan ook perfect. Ik had vooraf wel verwacht hier goed te zijn, maar het grote tijdsverschil aan de finish verbaast me anderzijds wel. Dit is een mooi begin in de Ridley Cup. De kampioenschappen zijn voor mij nog wat belangrijker, maar daarnaast rijd ik ook Wereldbeker en dit klassement. Als je in het begin enkele keren goed kan scoren, wordt dat uiteindelijk dan toch wel een doel op zich.”

Jappe Jaspers kon gedurende een tweetal ronden de achterstand op zijn Nederlandse teamgenoot beperkt houden, maar vervolgens zag hij die toch steeds verder wegrijden. “Jens was zeker heel sterk vandaag, maar aanvankelijk kon ik op kleine afstand gelijke tred houden. In de derde ronde reed ik me echter vast in het zand, waardoor ik een lange strook helemaal lopend moest afwerken. Daar heb ik me een beetje opgeblazen. Toen was het verschil echt te groot geworden om nog aanspraak te kunnen maken op de zege. Anderzijds kon ik wel vrij makkelijk de tweede plaats vasthouden.”

Voor de derde podiumplaats was er veel meer strijd. In de tweede wedstrijdhelft bleven Victor Vandebosch, Thijs Wolsink en Gianni Siebens constant in mekaars buurt. Siebens haakte af in de slotronde, waarna Wolsink in een sprintje Vandebosch achter zich hield. (FiDG)

Topsport Vlaanderen Superprestige Internationale Beloften, internationaal categorie UCI

SP-Gieten15_Beloften_Result

1e Daan Hoeijberghs
2e Quinten Hermans
3e Eli Iserbyt

IMG_7016

 

Daan Hoeyberghs verrast met supersnelle slotronde

GIETEN- Straffe zege van Daan Hoeyberghs in de Gietense beloftenwedstrijd. Hoeyberghs rekende met een indrukwekkende inspanning in de slotronde af met zijn vier medevluchters: Quinten Hermans (2de), Eli Iserbyt (3de), Martijn Budding en Yorben Van Tichelt.

Met zijn zevenen konden ze zich vrij snel afscheiden van de verzamelde concurrentie: de Nederlandse Nieuwenhuis en Budding, de Tsjech Toupalik en de Belgen Yorben Van Tichelt, Eli Iserbyt, Daan Hoeyberghs en Quinten Hermans. Rond halfkoers vielen Toupalik en Nieuwenhuis (na pech) weg uit de kop van de wedstrijd.

De vijf anderen gaven elkaar een duimbreed toe. Af en toe wel eens een versnelling, dat wel. Maar afscheiding kwam er niet. Tot in de slotronde Daan Hoeybergs plots fel van leer trok. “In de laatste ronde nam ik het risico om de balkjes op de fiets over te springen. Ik wilde immers absoluut aan de laatste klimmetjes rond de vijver beginnen. Daar slaagde ik ook in. Van dan af gaf ik het volle pond met één ding in het achterhoofd: als ik geen fouten maak, pakken ze mij niet meer terug.”

“Jaar van de waarheid”

Hoeyberghs bouwde in de laatste zandstroken een kleine bonus op en hield heel goed stand in de laatste wegstrook. “Fantastische zege”, glunderde de BKCP-Powerplusbeloften. “Ik ben laatstejaars, dus dit is het jaar van de waarheid. Ik ben alvast goed begonnen aan deze belangrijke winter.”

Quinten Hermans -die onderweg tot twee keer toe pech kende maar telkens opnieuw voorin kwam aansluiten- werd fraaie tweede, voor zijn Telenet-Fideaploegmaat Eli Iserbyt. De twee gaven toe dat Hoeyberghs in de finale de beste was. “De hele wedstrijd door waren we met onze vijven zeer aan elkaar gewaagd”, klonk het in koor. “Maar tegen de sterke slotronde van Daan was weinig te beginnen.” Voor Iserbyt was dit overigens zijn allereerste beloftenwedstrijd uit zijn carrière.

Vrouwen om de grote prijs Boretti, passione nella cucino, internationaal categorie UCI 1

SP-Gieten15_Vrouwen_Result

1e Sanne Cant
2e Nikki Harris
3e Jolien Verschueren

IMG_7074IMG_7077

Uitslag Junior dames

SP-Gieten15_Junior-Vrouwen_Result

Uitslag Nieuwelingen dames

SP-Gieten15_Nieuweling-Meisjes_Result

 

Gieten – Superprestige Ladies Trophy

Sanne Cant maakt er een lange solo van

GIETEN – Ze wilde meteen het heft in handen nemen in de allereerste Superprestige Ladies Trophy en dat plan heeft de Belgische kampioene Sanne Cant tot in de perfectie uitgevoerd. Reeds in de eerste ronde begon ze aan een solo die ze zegevierend afsloot. Nikki Harris en de sterk finishende Jolien Verschueren mochten mee op het podium.

“Uiteraard ben ik heel blij met deze eerste overwinning van het seizoen”, stelde Cant. “In Neerpelt zat het er ook al in, maar daar kende ik pech. Nu heb ik het gevoel dat ik weer vertrokken ben. Vandaag wilde ik van bij het begin het verschil maken en dat is aardig gelukt. Zo een hele wedstrijd à bloc rijden is altijd een goede training. Het leek er misschien op alsof Nikki Harris me onder druk bleef zetten, maar eigenlijk had ik de situatie vrij goed onder controle. Alleen in het zand was het wat moeilijker. Als leider in de wedstrijd moest ik elke ronde opnieuw een goed spoor trekken, waarvan de eerste achtervolgers dan konden profiteren. Zelf kwam ik daar telkens achter de mindere goden, die alles weer omploegen. Maar dat weet je als je op dit soort omlopen beslist om snel alleen in de aanval te gaan.”

Cant is dus ook de allereerste leidster in de geschiedenis van de Ladies Trophy. “Dat is een leuk extraatje, maar meer ook niet. Er zijn nog zeven wedstrijden en het puntensysteem van deze trofee zorgt ervoor dat de verschillen doorgaans klein blijven. Ik probeer gewoon elke wedstrijd te winnen en als dat lukt, komt dat klassement vanzelf. Momenteel ben ik nog blijer met de extra prijs die ik hier krijg. Zo’n luxe barbecue zal perfect passen in de tuin van het huis dat ik afgelopen week kocht in Herentals.”

Achter Cant vormde zich in eerste instantie een groepje met Harris, Sanne van Paassen en Sophie de Boer. Deze laatste viel al snel weg, Harris toonde zich vervolgens ook sterker dan Van Paassen. Toen die even later ook nog Verschueren zag voorbijrijden, lagen de podiumplaatsen vast. Van Paassen viel zelfs nog terug naar de zevende plaats, achter ook nog Ellen Van Loy, Maud Kaptheijns en Loes Sels.

Hansgrohe Super Prestige Elite

SP-Gieten15_Elite_Result

1e Wout van Aert

2e Lars van der Haar

3e Tim Merlier

IMG_7129IMG_7130IMG_7133

 

Wout van Aert zet meteen de toon

GIETEN – Wout van Aert heeft de eerste manche van de Hansgrohe Superprestige editie 2014-2015 op zijn naam geschreven. Knap werkstukje trouwens van de Kempenaar, die eerst op pad trok met Lars van der Haar en die in het laatste kwart los uit de wielen reed.

De eerste prik in Gieten kwam van David van der Poel. Die wilde een veel te groot peloton uitdunnen en sprokkelde een bonus van om en bij de vijftien seconden. Tot in de vierde van de tien ronden Wout van Aert het welletjes vond en -na wat voorbereidend werk van ploegmaat Tim Merlier- de kloof naar Van der Poel dichtte. Van Aert kreeg Lars van der Haar mee.

“Ik vond het gevaarlijk om te lang af te wachten”, vertelde Van Aert na afloop. “Bovendien merkte ik dat het lange lint wat meer uitrekte. Een ideaal moment dus. Dat Nys met een lekke band had af te rekenen gehad wist ik niet. Wat ik vond van Van der Haar? Ideale gezel! Ik weet dat Lars graag me de koers maakt. Dus reden we met zijn tweeën door, kop over kop.”

45 minuten spannend

Het duo beende in een mum van tijd de moedige Van der Poel bij, die het hoge tempo van de twee jongeren niet aan kon. Van der Poel zou uiteindelijk nog terugvallen naar plaats 22. De oudere broer van Mathieu had beter verdiend. Vanuit de achtervolgende groep was niemand meer bij machte het duo Van Aert-Van der Haar bij te benen. Maar die twee deden wel hun uiterste best om het publiek te vermaken met een stevig duel.

Tenminste, tot na 45 minuten koers Van Aert merkte dat hij een gaatje van een paar meter bijeen had gefietst en meteen fors door trok. “Toen moest ik uiteraard niet meer wachten. Super dat ik zo naar mijn vierde seizoenszege kon rijden. Of ik er bovenuit steek? Ach, niet overdrijven. Dit is relatief. Het is niet zo dat ik hier win met minuten voorsprong, hé. Of dat ik een hele cross alleen rijd. Maar het klopt wel dat ik met een bijzonder goed gevoel het seizoen ben gestart.”

Rappe Merlier

In de strijd voor de derde podiumplaats rekende een verrassende Tim Merlier af met Sven Nys en Klaas Vantornout. Gianni Vermeersch, Kevin Pauwels, Vincent Baestaens, Rob Peeters en Julien Taramarcaz rondden de top tien af. Logischerwijze is Van Aert ook de eerste leider in de Hansgrohe Superprestige. Van der Haar en Merlier volgen op respectievelijk één en twee punten. Mathieu van der Poel moest forfait geven na een knie-operatie.

 

Gieten – Hansgrohe Superprestige elite: reacties

Lars van der Haar: “Tweede versnelling van Wout was er te veel aan”

GIETEN – Voor het derde opeenvolgende jaar moest Lars van der Haar in Gieten genoegen nemen met de tweede plaats. De Nederlander kon er deze keer echt mee leven. “Vandaag ben ik helemaal op mijn waarde geklopt en dan kan je dat toch iets makkelijker aanvaarden”, erkende Van der Haar. “Wout is op dit moment gewoon beter. Ik ben al blij dat ik zijn eerste versnelling kon beantwoorden. Daarna heb ik op mijn tempo meegewerkt om de kloof met de rest uit te diepen. Eén foutje in het zand was vervolgens fataal. Wout nam enkele meters, versnelde nogmaals en die tweede versnelling was er voor mij te veel aan. Met de tweede plaats moet ik tevreden zijn, het is toch weer een goede start van deze campagne in de Superprestige.”

Tim Merlier: “De kop genomen zoals Niels Albert had gevraagd”

GIETEN – Met Tim Merlier kwam een ietwat verrassende naam op de derde podiumplaats terecht. De ploeggenoot van Wout van Aert was dan ook heel tevreden. “Ik denk dat dit mijn allereerste topvijfplaats in een klassementscross is”, zei Merlier. “Verwacht is het niet, maar wel heel plezant. Het smaakt naar meer. Ik heb hier perfect uitgevoerd wat ploegleider Niels Albert had gevraagd, namelijk om indien mogelijk in de slotronde de leiding te nemen en dan mijn sprint uit te spelen. Toen het tempo bij Nys, Pauwels en Vantornout even naar beneden ging, ben ik meteen naar voren gereden zodat ik als eerste van het groepje aan de laatste rechte lijn kon beginnen.”

Sven Nys: “Ik had de benen om mee te gaan met Wout en Lars”

GIETEN – Sven Nys beperkte in Gieten de schade. Ondanks een lekke band finishte de dertienvoudige eindwinnaar nog als vierde, nadat hij bij het aanzetten voor de sprint ook nog eens uit zijn klikpedaal was geschoten. “Ik mag tevreden zijn met het resultaat, want met deze pech kan je op dit parcours ook tiende of vijftiende worden”, verklaarde Nys. “Ik reed lek bij het indraaien van de lus aan het water. Pure pech, wellicht raakte ik iets dat net onder het zand lag. Zeker tien tot vijftien renners reden me voorbij. Dat was frustrerend, want ik denk dat ik op dat moment de benen had om mee te gaan met Wout en Lars. Nu waren die twee gaan vliegen en heb ik de knop moeten omdraaien. Ik heb het ideale moment afgewacht om nog een gooi te doen naar de derde plaats. Het leek erop dat ik met Vantornout en Pauwels kon wegrijden van de rest, maar toen het tempo toch weer wat zakte, kwam Merlier er weer bij en die speelde het goed door meteen de kop te nemen. Maar ook met de vierde plaats kan ik gezien de omstandigheden vrede nemen. Wout blijft voorlopig wat boven iedereen uitsteken, maar bij mij zit het gevoel goed. Hiermee kan ik de komende weken verder.”

Klaas Vantornout: “Vijfde plaats was het hoogst haalbare”

GIETEN – Klaas Vantornout werd vijfde in Gieten. “En dat was ook het hoogst haalbare voor mij”, gaf de Belgische kampioen meteen toe. “Zoals verwacht ging het razendsnel vandaag en was het van belang om heel attent te zijn op de cruciale momenten. Toen Wout versnelde, ontstond er een klein kloofje. Met zijn huidige vormpeil wordt het dan meteen heel moeilijk om nog terug te keren. Maar hoewel ik nog niet aan honderd procent zit, speelde ik toch al mee voor het podium. Vandaag zat dat er net niet in. Toen het heel even stilviel bij ons kwam Merlier aansluiten en als ex-ploegmaat weet ik hoe snel die is aan de finish. Ik ben er echter van overtuigd dat ik een van de komende weken zelf op dat podium zal staan.”

Teksten: Filip De Greeg