Persbericht 44e Telenet Superprestige

Wereldkampioene Annemiek van Vleuten publiekstrekker bij Superprestige Gieten.

Annemiek van Vleuten, de recente wereldkampioene op de weg, zal zondag 13 oktober aan de start staan bij de 44e Internationale Telenet Superprestige Veldrit in Gieten. De superieure van Vleuten wist in Yorkshire op een meer dan indrukwekkende wijze de wereldtitel bij de elite vrouwen te pakken, dit na een solo van meer dan 100 kilometer. De organisatoren in Gieten zijn ook meer dan ingenomen dat zij voor de 2e keer aan de veldrit zal deelnemen.

Op het fraaie parkoers aan de Nijslootsweg in Gieten wordt de 44e editie van de internationale Superprestige veldrit van Gieten georganiseerd door de Stichting Wieler Promotion Oostermoer. Met de 44 edities is Gieten de oudste internationale veldrit van Nederland en heeft de organisatie landelijke en internationale erkenning verworven. Evenals  de voorgaande jaren gaan de organisatoren voor het hoogst haalbare. Bekend is dat de twee absolute toppers Mathieu van der Poel (vanwege keuze WK op de weg en testevent MTB in Japan) en Wout van Aert (zware blessure door val in de Tour de France) niet aanwezig zullen zijn. De organisatie is er echter in geslaagd om toch een heel sterk deelnemersveld naar Gieten te halen.

Vele wereldtoppers in  het veldrijden komen weer naar het Drentse land waar onder Toon Aerts, Eli Iserbyt (de man in vorm met 2 overwinningen bij de wereldbekerwedstrijden in de USA), Tim Merlier (Belgisch kampioen op de weg), Laurens Sweeck, Joris Nieuwenhuis, Lars van der Haar en Corné van Kessel. Daarnaast vier van de vijf regerende wereldkampioenen: Sanne Cant,(vrouwen elite), Inge van der Heyden (vrouwen U23), Thomas Pidcock (mannen U23) en Ben Tulett (junioren). Weinig organisaties kunnen  zich profileren met vier  wereldkampioenen en de vele nationale kampioenen, maar in Gieten is het dus wederom gelukt.

Het parkoers wordt jaarlijks door de organisatie onder de loep genomen en waar mogelijk worden aanpassingen gedaan om het voor renners, publiek en tv nog aantrekkelijker te maken.  Door de lage waterstand in het meertje kan het parkoers daar aangepast worden zodat het publiek de renners nog langer kan volgen.

Het programma op zondag 13 oktober bevat wederom een vijftal wedstrijden  voor de nieuwelingen, nieuwelingen-meisjes, junioren,  elite-vrouwen  en elite-mannen/beloften U23. Om 10.30 uur wordt het eerste startschot gegeven voor de nieuwelingen en de elite-mannen sluiten de dag af met een start om 15.00 uur. Rond 16.05 uur zal de wedstrijddag voorbij zijn. Het publiek kan dus de gehele dag genieten rond de zandafgraving, deels van de boeiende wedstrijden maar ook zeker van het fraaie overzichtelijke parkoers met de mooie natuurschoon. Topsport op een unieke locatie.

De organisatie is voor de 31ee keer opgenomen in het Superprestige klassement en is daarmee na Asper-Gavere en Diegem de langst zittende organisatie in de cyclus. De Beheersraad van de Superprestige is vorig jaar overgenomen door Flanders Classics. De organisatie achter o.a. de Ronde van Vlaanderen, de Brabantse Pijl, Omloop het Nieuwsblad en Gent-Wevelgem. Kortom een organisatie met een enorme status die zich nu dus ook in het veldrijden gaat begeven. Het is uniek dat de organisatie in Gieten, ver van Vlaanderen verwijdert, deel mag uitmaken van de Flanders Classics. De Gieter organisatoren zijn blij en trots met deze erkenning. Door de deelname aan het Superprestige klassement verwerf je vele voordelen. Je bent verzekerd van een enorm sterk deelnemersveld, krijg je  veel publiciteit in binnen- en buitenland, trek je veel publiek en worden de wedstrijden live op tv uitgezonden in zowel België als Nederland. Kortom: Gieten zal op 13 oktober volop in de kijker staan en voor veel promotie van de sport en de fraaie omgeving in de Gemeente Aa en Hunze, de  Provincie Drenthe en het Unesco Geopark de Hondsrug zorgen. Dit allemaal direct gelegen aan de Hunebed Highway N34.

Zoals gesteld ben je bij de Superprestige verzekerd van een sterk (internationaal) deelnemersveld bij alle vijf categorieën. Meer dan 300 deelnemers komen o.a. uit Nederland, België, Amerika, Frankrijk, Gr.Brittanië, Duitsland,  Luxemburg, Estland,  Italië en Tsjechië. De wedstrijd in Gieten is ook de eerste grote categorie 1 klassementsconfrontatie in Europa. Eind september waren er twee wereldbekerwedstrijden in Amerika, waarna het gehele circus zich dus verplaatst naar Gieten.

De grootste aandacht zal natuurlijk uitgaan naar de elite-mannen. De afgelopen twee jaren was het telkens een felle strijd tussen Mathieu van der Poel en Wout van Aert. Doordat deze twee niet aan de start komen is de weg vrij voor andere renners. Toon Aerts, Laurens Sweeck, Lars van der Haar, Eli Iserbyt, Michael Vanthourenhout, Thomas Pidcock (recent nog 3e op het WK op de weg bij de beloften), Quinten Hermans, Corné van Kessel, Gianni Vermeersch, Joris Nieuwenhuis, David van der Poel, Tim Merlier en de Franse kampioen Antoine Benoist zijn allemaal kandidaat voor een podiumplek. Bij de wedstrijd zal het dan ook zeker niet aan spanning ontbreken.

Een andere toprenner die zich in Gieten zal melden is Lars Boom. Wellicht niet direct kandidaat voor een podiumplek maar zeker een renner die van voren mee kan doen. Hij moet zich voor volgend seizoen nog in de kijker rijden nu zijn team Roompot-Charles er mee stopt.

Ook prijken de namen van een paar regionale eliterenners op de deelnemerslijst: GertJan Bosman, Bart Barkhuis en Tijmen Eising. Zij zullen samen de Drentse eer hoog moeten houden. Het beloofd weer een groot spektakel  te worden, waarbij de troonopvolging Van Mathieu van der Poel in Gieten (laatste jaren de winnaar) op het spel staat.

Bij de junioren en de nieuwelingen/nieuwelingen meisjes komen renners uit Nederland, Estland, Denemarken, Groot Brittanië, België, Luxemburg en Duitsland met o.a. de inbreng van lokaal favoriet Job Boontjes en regiofavorieten Tibor del Grosso  (Eelde), Joost Brinkman (Noordlaren, Juul Nagengast (Beilen) en Bjorn Hommes uit Appelscha.

De internationale vrouwen-elite wedstrijd gaat om 13.40 uur van start. Wereldkampioene Sanne Cant uit België zal hier als grote favoriet van start gaan, maar zal geduchte tegenstand ondervinden van o.a. Annemarie Worst (winnares 2018) en de winnares van 2017 Maud Kaptheijns en Ceylin del Carmen Alvarado en wereldkampioene U23 Inge van der Heyden.. Daarnaast valt veel te verwachten van de sympathieke Sophie de Boer, de Belgische  rensters Laura Verdonschot, Loes Sels en Ellen van Loy en de Italiaanse toppers Eva Lechner en  Alice Maria Arzuffi.   Zoals al vermeld  zal Annemiek van Vleuten  haar plaats in dit sterke velt dus ook opeisen, met haar is de organisatie er dan ook in geslaagd om een absolute publiekstrekker naar Gieten te halen.

In deze wedstrijd komen ook een aantal Nederlandse jonge talenten aan de start waarbij we  Manon Bakker , Yara Kastelijn, Puck Pieterse en Europees kampioen tijdrijden juniore Shirin van Anrooy (recentelijk nog weer 2e op het WK tijdrijden junioren).Deze wedstrijd die ook live op zowel de Belgische als de Nederlandse tv ( o.a. RTV Drenthe) wordt uitgezonden zal zeker ook vol strijd en spanning zitten.    

Uniek voor Nederland is dat de wedstrijd voor de nieuwelingen gesplitst gaat worden in 1e en 2e jaars nieuwelingen. De organisatie werd overstelpt met aanmeldingen en de teller bleef uit eindelijk staan op 90 nieuwelingen. Voor één wedstrijd teveel vandaar dat nu twee afzonderlijke wedstrijden worden verreden. De organisatie is blij met deze ontwikkeling. Het geeft immers aan dat het veldrijden ook bij de jeugdcategorieën hot is en dat zij allen op het fraaie en selectieve parkoers van de Superprestige Gieten willen rijden.                                                                                                                                 

Om de wedstrijden vanaf het begin nog spannender te maken worden bij alle 5 wedstrijden extra (vette) premies uitgereikt aan de eerst doorkomende na de eerste ronde. Dit is na het succes van vorig jaar nu dus ook weer opgenomen.

Voor de sportliefhebber is er voldoende aanleiding om op zondag 13 oktober naar het Drentse Gieten af te reizen. Topsport, spanning en sensatie zullen de nodige ingrediënten zijn op het parkoers rond de zandafgraving aan de Nijslootsweg. Een dergelijk sterk deelnemersveld bij het veldrijden in Nederland uniek en komt naast Gieten  enkel voor bij de  wereldbekerwedstrijd in Hoogerheide. De Stichting Wieler Promotion Oostermoer met haar ca. 200 vrijwilligers zal  weer voor de organisatie van dit grote internationale gebeuren zorgen.

Randgebeuren:

Er wordt op het parkoers voor entertainment gezorgd en zijn er drie grote tv-schermen geplaatst zodat je de wedstrijden optimaal kunt volgen.  Om kwart voor één in een pauze tussen de wedstrijden is er een geweldig optreden van de Drentse Rock&Roll band MOOI WARK, dit op een openklucht podium op het parkoers.  De Radio Simone FM drive-in show zal de gehele middag in de publiekstent optreden en  oud Olympisch kampioen schaatsen Mark Tuitert zal tijdens de VIP-lunch een lezing houden.  

Op vrijdag 11 oktober worden in samenwerking met de sportcombi’s van de Gemeente Aa en Hunze op het parkoers van de Superprestige ATB-clinics georganiseerd  voor scholieren van basisscholen. De verwachting is dat meer dan 100 kinderen zullen hier aan deelnemen.

Op zaterdag 12 oktober is er ook een uitgebreid gebeuren. Onder het motto: Kuiern en OpFietse worden  een MTB-toertocht  en een (gezins-)belevingswandeltocht georganiseerd. Start tussen 09.00 uur en 10.15 uur. 

Ook zal de Jumbo-Visma Academie aanwezig zijn ( van 10.00 uur tot  16.00 uur), waarbij jeugdigen van 13 tot 18 jaar die interesse hebben in de wielersport deelnemen aan een clinic waarbij ze zich kunnen testen op een echte Tacx-trainer, dit allemaal onder begeleiding van ervaren trainers.  Jumbo-Visma is op zoek naar nieuw talent, zodat over enge jaren er opvolgers komen voor Tom Dumoulin, Steven Kruiswijk of Primoz Roglic. Wie weet wordt in Gieten een nieuw talent ontdekt. Dit gehele gebeuren op de zaterdag is kosteloos en wordt in het kader van de Community of Sport georganiseerd. 

Gedurende de periode van 25 september tot en met 12 oktober wordt in de Bibliotheek in Geiten nog een Expositie 50 jaar wielersport in Geiten gehouden. Deze expositie is dagelijks tijdens de openingsuren te bekijken. De Wereldkampioenschappen Veldrijden Gieten 1991 krijgen bij de expositie natuurlijk ruime aandacht.  Op donderdagavond 3 oktober  is er ook nog een Fiets Boekenbal in de bibliotheek met medewerking van o.a. de bekende schrijven annex radio- en tv-commentator Gio Lippens en oud beroepsrenner Martin Hendriks

Parkeren:

Er is voldoende (gratis) parkeergelegenheid nabij het parkoers en shuttlebusjes brengen de bezoekers ook nog eens gratis tot dicht bij het parkoers.