Persbericht 25-09-2021

46e editie Superprestige veldrit Gieten weer met publiek.

Op zondag 3 oktober wordt de 46e editie van de internationale Telenet Superprestige veldrit van Gieten verreden rond de zandafgraving aan de Nijslootsweg.

In 2020 is de veldrit ook verreden maar door COVID-19 zonder publiek, zonder gasten en met een beperkt wedstrijdprogramma.

De organisatie prijst zich gelukkig dat de 46e editie dus weer met publiek en gasten mag worden gehouden. Nu ook met een volledig wedstrijdprogramma, met wedstrijden voor nieuwelingen, nieuwelingen meisjes, junioren, junior-vrouwen, elite vrouwen en elite mannen. Maar liefst 400 deelnemers zullen aan de start staan.

De organisatie, Stichting Wielerpromotion Oostermoer, heeft de afgelopen maanden met vele onzekerheden de voorbereidingen moeten beginnen. Eerst was er lange tijd onzekerheid over de datum (zondag 3 oktober), toen daar zekerheid over was kwam een ander probleem om de hoek kijken. De enige voorjaarsklassieker die dit jaar werd afgelast vanwege het virus (Parijs-Roubaix) kreeg een nieuwe datum en wel op zondag 3 oktober. Hierdoor kwam een rechtstreekse tv-uitzending onder druk te staan en was de kans groot dat toppers voor de wegklassieker zouden kiezen. Uiteindelijk werd er voor gekozen om de aanvangstijden van de diverse wedstrijden aan te passen. De eerste start is nu om 12.00 uur en de laatste eind van de middag om 17.45 uur.  Hierdoor kwam de live tv-uitzending weer in beeld. Laatste hindernis was de vergunning voor het evenement. Waar normaal de vergunning zonder problemen wordt afgegeven was er nu heel lang de grote onzekerheid over de coronamaatregelen. Publiek en gasten wel of niet toegestaan en een compleet wedstrijdprogramma met jeugdcategorieën mogelijk?  En zo ja onder welke voorwaarden bijvoorbeeld met of zonder de coronacheck. De persconferentie van onze regering op 14 september bracht  enige duidelijkheid door de aangekondigde versoepelingen.  Veel publiek toegestaan maar met coronacheck.

De organisatie heeft echter altijd geloofd in een goede afloop en is de afgelopen maanden dan ook heel druk geweest met de voorbereidingen. Zondag 3 oktober wordt er dus weer een internationale veldrit verreden op het zeer fraaie, selectieve en overzichtelijke parkoers rond de zandafgraving. De aanmeldingen voor deelname aan de veldrit is overweldigend. Diverse categorieën zijn volledig volgeboekt.  Hieraan mogen 2 conclusies worden verbonden: de renners/rensters willen na 1,5 jaar weer vol aan de bak en de veldrit van Gieten is populair bij de deelnemers. Gieten is immers de enige UCI-categorie 1 wedstrijd en enige Superprestige veldrit in Nederland met veel media-aandacht.

Er wordt om 12.00 uur gestart met de categorie 2e jaars nieuwelingen, gevolgd om 12.02 uur met de 1e jaars nieuwelingen. Hier komen in totaal 100 deelnemers aan de start. Duitse en Belgische renners maken het ook voor deze categorie internationaal.

Om 12.50 uur komen dan de internationale junior-vrouwen aan de start voor hun wedstrijd over 40 minuten.  In dezelfde wedstrijd strijden de nieuwelingen meisjes om de hoogste eer.  Een 50-tal jonge rensters komen aan de start. Hierbij zijn internationale toppers als  Mirre Knaven, Leonie Bentveld, Libby Bell (Gr.Brittanie), Lore Sas (België), Loes Nomden en Zoé Jane Backstedt. Zaterdag 11 september won Zoé na een lange solo op zeer indrukwekkende wijze de Omloop door het Land van Bartje met start en finish in Gieten. Nu komt ze dus weer op herhaling in Drenthe en is met Leonie Bentveld de grootste favoriet.

De internationale juniorkoers start vervolgens om 14.15 uur. Maar liefst 90 renners komen aan de start, waarbij  de gehele Nederlandse en Belgische top, aangevuld met sterke Engelse en Duitse renners. Uit België komen o.a.  Mike Uytterhoeven, Niels Ceulemans, Yordi Corsus, Iben Rommelaere en Kenay de Moyer.  De gehele Nederlandse selectie start uiteraard ook in Gieten en zal meetellen voor de selectieprocedure voor de komende wereldbekerwedstrijden.  Max van Heeswijk,  David Haverdings, Jari Prins, Thom van der Werff,  Niels Brinkman, Juul Nagengast, Mika Vijfwinkel  en Menno Huizing  zullen een sterk blok vormen tegen de sterke Belgische selectie.

Vervolgens om 16.00 uur de wedstrijd voor de elite vrouwen. De Nederlandse vrouwen bepalen al een paar jaar de wedstrijden en de verwachting is dat het ook in Gieten weer zo zal zijn.  Wereldkampioene Lucinda Brand verkiest Gieten voor Parijs – Roubaix en zal hele hoge ogen gooien naar een podiumplaats.  Denise Betsema, Annemarie Worst, Ceylin del Carmen Alvarado,  wereldkampioen belofte vrouwen Fem van Empel, Puck Pieterse, Shirin van Anrooy, Inge van der Heijden, Manon Bakker, Aniek van Alphen, Maud Kaptheijns en Yara Kastelijn komen allen in aanmerking voor een top 5 ranking. Zij zullen daarbij dan nog moeten afrekenen met o.a. Sanne Cant (België), Alice Maria Arzuffi  (Italië) en Marion Norbert Riberolle (Frankrijk). De dameskoers beloofd dan ook een groot spektakel te worden. Gieten is de eerste wedstrijd waar alle Nederlandse toppers samen aan de start zullen verschijnen, samen met een 40-tal andere rensters..

Vanwege de live tv-uitzending is de start van de  wedstrijd voor de Elite mannen verschoven naar 17.45 uur. De organisatie hoopt op een mooie zonnige dag zodat de duisternis ruim na de finish zal invallen. Voor alle zekerheid heeft de organisatie echter al 14 lichtmasten op het parkoers aangebracht zodat het parkoers voor het publiek en de tv-kijker goed in beeld blijft.

Door Parijs-Roubaix helaas geen Mathieu van der Poel en Wout van Aert. Beiden zullen pas later in het seizoen hun veldritseizoen beginnen. Maar er blijven voldoende toppers over om een spannende koers  voor geschoteld te krijgen. Van Nederlandse zijde mag veel verwacht worden van de man in vorm Lars van der Haar.  Maar ook Corné van Kessel,  wereldkampioen beloften Pim Ronhaar en Europees kampioen Ryan Kamp zullen voor het nodige vuurwerk willen zorgen. Vanuit Duitsland komt kampioen Marcel Meisen, vanuit Groot Brittanië  Thomas Mein en vanuit Zwitserland Kevin Kuhn en Loris Rouiller.

De grootste kanshebbers zullen echter wederom uit België komen: Quinten Hermans, Toon Aerts (winnaar in 2020), Eli Iserbyt (winnaar in 2019),  Laurens Sweeck, en beloften Europees kampioen op de weg Thibau Nijs. 

Plaatselijk favoriet Job Boontjes, Joost Brinkman en Tibor del Grosso zijn jonge beloftevolle renners uit Drenthe en maken hun opwachting bij de wedstrijd van de elite mannen. Tot voor kort allen nog junior en nu als 1e jaars belofte bij het veldrijden gelijk voor de leeuwen geworpen. 

Voldoende kwaliteit om een spannende koers te mogen verwachten. Een 80-tal renners zal aan de start staan.

De organisatie heeft ook dit jaar weer een aanpassing aan het parkoers aangebracht, waardoor het voor het publiek nog aantrekkelijker wordt, compacter en overzichtelijker. Hopelijk geeft dit de renners en rensters ook een extra stimulans.

Toegangskaarten zijn via onze website met korting in de voorverkoop te bestellen. Op de wedstrijddag kunnen ook nog toegangstickets bij de kassa aan de Nijslootsweg worden gekocht. Er is voldoende ruimte op het parkoers voor veel publiek. Ook is er voldoende (gratis) parkeergelegenheid waar pendeldiensten het publiek ook zonder kosten naar het parkoers vervoeren.

De wedstrijden voor vrouwen elite en mannen elite worden in België live uitgezonden via Proximus en Playsports Telenet. Ook Sporza (samenvatting) en Eurosport besteden ruime aandacht aan het evenement en in Nederland zal RTV Drenthe beide wedstrijden live uitzenden.

Kom dus op zondag 3 oktober naar Gieten.  Pure topsport, daar wilt u toch ook live bij zijn!!!!!!!