Persbericht 02-10-2018

                                               –persbericht—

’s-Werelds beste allround wielrenners bij 43e Superprestige Veldrit Gieten.

Op zondag 14 oktober wordt op het fraaie parkoers aan de Nijslootsweg in Gieten de 43e editie van de internationale Superprestige veldrit van Gieten georganiseerd door de Stichting Wieler Promotion Oostermoer. Met de 43 edities is Gieten inmiddels de oudste internationale veldrit van Nederland en heeft de organisatie landelijke en internationale erkenning verworven. Evenals  de voorgaande jaren gaan de organisatoren voor het hoogst haalbare. Alle wereldtoppers in  het veldrijden komen weer naar het Drentse land waar onder de alleskunners Mathieu van der Poel en Wout van Aert maar ook Marianne Vos en de renner in vorm: Toon Aerts.

Het parkoers wordt jaarlijks door de organisatie onder de loep genomen en waar mogelijk worden aanpassingen gedaan om het voor renners, publiek en tv nog aantrekkelijker te maken.  Zo is er dit jaar een trap op het parkoers gebouwd, zodat de renners/rensters een keer extra van de fiets moeten en het daardoor zwaarder zal worden. Ook is een “”oud” stukje parkoers  op de zgn. hondenweide weer in het parkoers opgenomen.

Het programma op zondag 14 oktober bevat wederom een vijftal wedstrijden  voor de nieuwelingen, nieuwelingen-meisjes, junioren,  elite-vrouwen  en elite-mannen/beloften U23. Om 10.30 uur wordt het eerste startschot gegeven voor de nieuwelingen en de elite-mannen sluiten de dag af met een start om 15.00 uur. Rond 16.05 uur zal de wedstrijddag voorbij zijn. Het publiek kan dus de gehele dag genieten rond de zandafgraving, deels van de boeiende wedstrijden maar ook zeker van het fraaie overzichtelijke parkoers met de mooie natuurschoon. Topsport op een unieke locatie.

De organisatie is voor de  30ee keer opgenomen in het Superprestige klassement en is daarmee na Asper-Gavere en Diegem de langst zittende organisatie in de cyclus. De Beheersraad van de Superprestige is recentelijk overgenomen door Flanders Classics. De organisatie achter o.a. de Ronde van Vlaanderen, de Brabantse Pijl, Omloop het Nieuwsblad en Gent-Wevelgem. Kortom een organisatie met een enorme status die zich nu dus ook in het veldrijden gaat begeven. Het is uniek dat de organisatie in Gieten, ver van Vlaanderen verwijdert, deel mag uitmaken van de Flanders Classics. De Gieter organisatoren zijn blij en trots met deze erkenning en met een nieuw contract voor 4 jaar waardoor de continuïteit voorlopig gewaarborgd is. Door de deelname aan het Superprestige klassement verwerf je vele voordelen. Je bent verzekerd van een enorm sterk deelnemersveld, krijg je  veel publiciteit in binnen- en buitenland, trek je veel publiek en worden de wedstrijden live op tv uitgezonden in zowel België als Nederland. Kortom: Gieten zal op 14 oktober volop in de kijker staan en voor veel promotie van de sport en de fraaie omgeving in de Gemeente Aa en Hunze, de Provincie Drentheen het Unesco Geopark de Hondsrug zorgen. Dit allemaal direct gelegen aan de Hunebed Highway N34.

Zoals gesteld ben je bij de Superprestige verzekerd van een sterk (internationaal) deelnemersveld bij alle vijf categorieën. De bijna 300 deelnemers komen o.a. uit Nederland, België, Amerika, Frankrijk, Gr.Brittanië, Duitsland, Zwitserland, Zweden, Noorwegen, Estland, Spanje, Italië en Tsjechië. Drieregerende wereldkampioenen veldrijden komen aan de start: Wout van Aert, Eli Iserbyt en Sanne Cant. Weinig organisatieskunnen  zich profileren met drie wereldkampioenen en de vele nationale kampioenen, maar in Gieten is het dus wederom gelukt.  De wedstrijd in Gieten is ook de eerste grote categorie 1 confrontatie in Europa van alle toppers. Eind september waren er twee wereldbekerwedstrijden in Amerika, waarna het gehele circus zich dus verplaatst naar Gieten.

De grootste aandacht zal natuurlijk uitgaan naar de elite-mannen. De afgelopen twee jaren was het telkens een felle strijd tussen Mathieu van der Poel en Wout van Aert en direct gevolgd door Laurens Sweeck, Lars van der Haar en Toon Aerts (winnaar 1e en 2e Amerikaanse wereldbekerwedstijd in Waterloo en Iowa). Zij zullen alle vijf weer aanwezig zijn. Dit jaar zijn de wedstrijden van de elite-mannen en de beloften U23 samengevoegd, zodat er een breder deelnemersveld ontstaat. Het wordt nu ook een confrontatie tussen de gevestigde orde en de aanstormende U23-talenten waar onder de Italiaanse belofte kampioen Jakob Dorigoni, de Franse kampioen Joshua Dubau, de Zwitserse kampioen Loris Rouillier, de Engelse kampioen Thomas Pidcock en de Nederlanders Jens Dekker, Tijmen Arensman en Maik van der Heijden.  

Van de elite mannen mogen we ook veel verwachten van o.a. Michael Vanthourenhout, Joris Nieuwenhuis, Gioele Bertolini, Adam Toupalik (Tjechië), Thijs Aerts en wereldkampioen bij de beloften Eli Yserbyt. Zij zijn allen jonge honden die de strijd zullen gaan voeren met Wout en Mathieu. Van de “”oudere”” garde mag veel verwacht worden van Kevin Pauwels, Tom Meeusen, Quinten Hermans, Sieben Wouters, Stan Godrie, David van der Poel, Gianni Vermeersch en Tim Merlier. Ook prijken de namen van een paar regionale eliterenners op de deelnemerslijst: GertJan Bosman, Bart Barkhuis en Tijmen Eising. Zij zullen samen met Jens Dekker de Drentse eer hoog moeten houden.                                                                                         Het beloofd weer een groot spektakel en dus een echte battle te worden, nu met wellicht meer kanshebbers.                                                                                                                                 De toppers bij het veldrijden hebben de afgelopen maanden bewezen dat zij veelzijdig zijn en met name op de weg tot hele grote prestaties in staat zijn. We memoreren Mathieu van der Poel als Nederlands kampioen op de weg en tweede bij het EK in Glasgow en ook nog eens twee ritzeges in de Arctic Race van Noorwegen en tussendoor ook nog eens Nederlands kampioen MTB en 2e in het eindklassement van de wereldbeker mountainbike. Ploeggenoot Adam Toupalik won in Noorwegen een bergetappe  en Wout van Aert wist de Ronde van Denemarken als eindwinnaar af te sluiten en werd derde bij het EK op de weg. In Denemarken was Tim Merlier groot verdiener met twee ritzeges. Quinten Hermans won het jongerenklassement in de Ronde van Wallonië en Nicolas Cleppe was hier  eindwinnaar van het bergklassement. Tot slot won broer David van der Poel de leiderstrui in de Tour d´Alsace.  Al deze toppers gaan nu dus met een zeer goede conditie het veld in en allen in Gieten te aanschouwen.

Bij de junioren en de nieuwelingen/nieuwelingen meisjes komen renners uit Nederland, Estland, Groot Brittanië, België en Duitsland met o.a. de inbreng van lokaal favoriet Job Boontjes en regiofavorieten Tibor en Bodi del Grosso  (Eelde)en Bjorn Hommes uit Appelscha. Opvallend zijn de namen van jeugdige renners/rensters als  bijv. Senne Knaven, Mirre Knaven, Juul Nagengast en Lars Boven, Allen zoon/dochter van bekende wielrenners die in het verleden bij evenementen van de Stichting Wieler Promotion Oostermoer furore hebben gemaakt.

De internationale vrouwen-elite wedstrijd gaat om 13.40 uur van start. Wereldkampioene Sanne Cant uit België zal hier als grote favoriet van start gaan, maar zal geduchte tegenstand ondervinden van o.a. Annemarie Worst en de winnares van 2017 Maud Kaptheijns. Daarnaast valt veel te verwachten van de sympathieke Sophie de Boer, de Britse toprenster Nikki Brammeijer, de Amerikaanse Elle Anderson, de Belgische  rensters Laura Verdonschot en Ellen van Loy en de Italiaanse toppers Eva Lechner en Alice Maria Arzuffi. Voor het pas begonnen seizoen 2019/2019 heeft Marianne Vos aangekondigd haar veldritfiets weer vaker te gebruiken en ze heeft hierdoor bijv. het WK op de weg laten schieten. Natuurlijk zal Marianne in Gieten dan ook niet ontbreken en behoort dan ook gelijk weer bij de favorieten, zeker nu ze de eerste wereldbekerwedstrijd in Waterloo/Amerika naar hand wist te zetten en onbedreigd 1e werd en bij de 2e wereldbekerwedstrijd in Iowa een fraaie derde plaats wist te veroveren.

In deze wedstrijd komen ook een aantal Nederlandse jonge talenten aan de start waarbij we  Ceylin del Carmen Alvarado, Manon Bakker , Yara Kastelijn en de Drentse favoriete Fleur Nagengast zeker  moeten noemen. Deze wedstrijd die ook live op zowel de Belgische als de Nederlandse tv ( o.a. RTV Drenthe) wordt uitgezonden zal zeker ook vol strijd en spanning zitten.                                                                                                                                           Om de wedstrijden vanaf het begin nog spannender te maken worden bij alle 5 wedstrijden extra (vette) premies uitgereikt aan de eerst doorkomende na de eerste ronde. Dit is een nieuw element in Gieten.

Voor de sportliefhebber is er voldoende aanleiding om op zondag 14 oktober naar het Drentse Gieten af te reizen. Topsport, spanning en sensatie zullen de nodige ingrediënten zijn op het parkoers rond de zandafgraving aan de Nijslootsweg. Een dergelijk sterk deelnemersveld bij het veldrijden in Nederland uniek en komt naast Gieten  enkel voor bij de  wereldbekerwedstrijd in Hoogerheide. De Stichting Wieler Promotion Oostermoer met haar ca. 200 vrijwilligers zal  weer voor de organisatie van dit grote internationale gebeuren zorgen.

In een bijprogramma zal in samenwerking met  de Gemeente Aa en Hunze, het Kenniscentrum Events van Sport Drenthe en het project OpFietse van de Provincie Drenthe   op de zondagmorgen een kennismeeting worden georganiseerd.Toon Gerbrands, o.a. bekend als ex bondscoach van het Nederlands volleybalteam, directeur bij AZ’67 en thans algemeen directeur bij PSV, zal een lezing verzorgen met als thema: Iedereen fit genoeg om te presteren. Ook zal Adrie van der Poel een onderdeel voor zijn rekening nemen: Fit vroeger en Fit nu. Tot slot is er nog een forum met o.a. Jan Broertjes (Drentse Fiets4Daagse), Toon Gerbrands  en Jantienus Warners (Cyclocross Gieten). Dagvoorzitter is Hans Slender, onderzoeker bij de Hanzehogeschool en panellid van het Kenniscentrum Events.  

In samenwerking met OpFietse (Provincie Drenthe) worden vrijwilligers van grote fietsevenementen in Drenthe uitgenodigd om naar Gieten te komen. Dit als blijk van waardering voor hun vrijwillige inzet bij de evenementen. Zonder vrijwilligers geen evenementen. Gedeputeerde Henk Jumulet zal de enige honderden vrijwilligers tijdens de veldrit in het zonnetje zetten.                                                                                                                            Ook is voor entertainment op het parkoers gezorgd en zijn er drie grote tv-schermen geplaatst zodat je de wedstrijden optimaal kunt volgen..

Op vrijdag 12 oktober worden in samenwerking met de sportcombi’s van de Gemeente Aa en Hunze op het parkoers van de Superprestige ATB-clinics georganiseerd  voor scholieren van basisscholen. De verwachting is dat meer dan 100 kinderen zullen hier aan deelnemen.

Er is voldoende (gratis) parkeergelegenheid nabij het parkoers en shuttlebusjes brengen de bezoekers ook nog eens gratis tot dicht bij het parkoers. Voor nadere informatie kunt u op de website van de organisatie terecht: www.cyclocrossgieten.nl.

NETHERLANDS / NEDERLAND / PAYS BAS / GIETEN / CYCLING / WIELRENNEN / CYCLISME / CYCLOCROSS / VELDRIJDEN / TELENET SUPERPRESTIGE VELDRIJDEN /
© Photopress.be