Persbericht 18-09-2017

-persbericht-

42e Superprestige Veldrit Gieten op zondag 1 oktober met sterk deelnemersveld.

Op zondag 1 oktober wordt op het fraaie parkoers aan de Nijslootsweg in Gieten de 42e editie van de internationale Superprestige veldrit van Gieten georganiseerd door de Stichting Wieler Promotion Oostermoer. Met de 42 edities is Gieten inmiddels de oudste internationale veldrit van Nederland en heeft de organisatie landelijke en internationale erkenning verworven.

In 2016 had de organisatie gezorgd voor een primeur door een nieuwe Marlux start- en finishweg aan te leggen op een groenweide. Hierdoor kon een aanpassing van het parkoers worden doorgevoerd en konden de gasten vanaf het terras van de vip-tent de start- en de finish volgen. De groenweide is inmiddels nog weer verbeterd en daardoor hebben de Gieter organisatoren besloten om het parkoers ook voor de 42e editie aan te passen en het voor renners, pers en publiek nog aantrekkelijker te maken. Het parkoers is nog compacter geworden en tevens technischer. O.a. het bekende dijkje in de zandafgraving is na vele jaren weer opgenomen in het parkoers en zijn de zgn. ”dode” stukken uit het parkoers verdwenen. De bestuurders verwachten veel van deze aanpassing.

Het programma op zondag 1 oktober bevat wederom een vijftal wedstrijden voor de nieuwelingen, junioren, beloften U23, elite-vrouwen en elite-mannen. Om 09.30 uur wordt het eerste startschot gegeven voor de nieuwelingen en de elite-mannen sluiten de dag af met een start om 15.00 uur. Rond 16.05 uur zal de wedstrijddag voorbij zijn. Het publiek kan dus de gehele dag genieten rond de zandafgraving, deels van de boeiende wedstrijden maar ook zeker van het fraaie overzichtelijke parkoers met de mooie natuurschoon. Topsport op een unieke locatie.

De organisatie is voor de 29e keer opgenomen on het superprestige klassement en is daarmee na Asper-Gavere en Diegem de langst zittende organisatie in de cyclus. Door de deelname aan het klassement verwerf je vele voordelen. Je bent verzekerd van een enorm sterk deelnemersveld, krijg je veel publiciteit in binnen- en buitenland, trek je veel publiek en worden de wedstrijden live op tv uitgezonden in zowel België als Nederland. Kortom: Gieten zal op 1 oktober volop in de kijker staan en voor veel promotie van de sport en de fraaie omgeving in de Gemeente Aa en Hunze / Provincie Drenthe zorgen.

Zoals gesteld ben je bij de superprestige verzekerd van een sterk (internationaal) deelnemersveld bij alle vijf categorieën. De 275 deelnemers komen o.a. uit Nederland, België, Amerika, Gr.Brittanië, Duitsland, Zwitserland, Zweden, Italië en Tsjechië. Vier regerende wereldkampioenen komen aan de start: Wout van Aert, Joris Nieuwenhuis, Annemarie Worst en Sanne Cant. Weinig organisaties kunnen zich profileren met vier wereldkampioenen, maar in Gieten is het dus wederom gelukt. De wedstrijd in Gieten is ook de eerste grote confrontatie in Europa van alle toppers. Midden september zijn er twee wereldbekerwedstrijden in Amerika, waarna het gehele circus zich dus verplaatst naar Gieten.

De grootste aandacht zal natuurlijk uitgaan naar de elite-mannen. De wedstrijd van 2016 heeft iedere veldritliefhebber nog op het netvlies staan. Tot op het allerlaatst werd er door Mathieu van der Poel en Wout van Aert  tot op het scherpst van de snede gestreden om de overwinning, het werd een echte battle tussen de twee matadoren. De Nederlander bleek uiteindelijk de sterkste. Beide coureurs staan dit jaar weer aan de start en zullen dan ook weer als grote favorieten van start gaan. Beiden zijn nog jong maar zij zullen dit jaar met een nog jongere categorie renners moeten afrekenen. Wereldkampioen bij de beloften Joris Nieuwenhuis maakt de overstap naar de elite-mannen en zal de strijd aangaan. Vorig jaar won hij de wedstrijd in Gieten bij de beloften met grote overmacht, dus aan het parkoers zal het voor hem niet liggen. Michael Vanthourenhout, Gioele Bertolini, Laurens Sweeck  en Eli Yserbyt zijn de vier andere jonge honden die de strijd zullen gaan voeren. Van de “”oudere”” garde mag veel verwacht worden van Kevin Pauwels, Tom Meeusen en Tim Merlier. Dan blijft er nog een grote favoriet over: Lars van der Haar. Na zijn deels door een slepende blessure verloren seizoen 2016/2017 staat hij te popelen om weer in de voorste linies mee te strijden. De afgelopen jaren stond hij al een paar keer in Gieten op het podium en door de aanpassing van het parkoers zal het wellicht nog meer op zijn lijf gesneden zijn.

Het beloofd weer een groot spektakel  en dus een echte battle te worden, nu met wellicht meer kanshebbers. Bij de beloften komen alle toppers uit Nederland (o.a. Sieben Wouters, Jens Dekker, Tijmen Arensman en Maik van der Heijden) en België ( o.a. Thijs Aerts, Yannick Peeters) aan het vertrek. De Britse topper Ben Turner, de Tsjech Adam Toupalik  en Johan Jacobs uit Zwitserland zullen ook zeker mee gaan strijden voor de podiumplaatsen.

Bij de junioren en de nieuwelingen komen renners uit Nederland, België en Duitsland met o.a. de inbreng van lokaal favoriet Job Boontjes en regiofavoriet Bodi del Grosso  (Eelde).

De internationale vrouwen-elite wedstrijd gaat om 13.40 uur van start. Wereldkampioene Sanne Cant uit België zal hier als grote favoriet van start gaan, maar zal geduchte tegenstand ondervinden van o.a. Annemarie Worst, de huidige wereldkampioen belofte vrouwen. Daarnaast valt veel te verwachten van de sympathieke Sophie de Boer, de Britse toprensters Helen Wyman en  Nikki Brammeijer, de Amerikaanse Elle Anderson,  de Belgische  rensters Laura Verdonschot en Ellen van Loy en de Italiaanse kampioen Alice Maria Arzuffi.  In deze wedstrijd komen ook een aantal Nederlandse jonge talenten aan de start waarbij we  Maud Kaptheijns, Manon Bakker , Yara Kastelijn en de beide Drentse favorieten Fleur Nagengast en Floor Weerink zeker moeten noemen. Deze wedstrijd die ook live op zowel de Belgische als de Nederlandse tv live wordt uitgezonden zal zeker ook vol strijd en spanning zitten.

Voor de sportliefhebber is er voldoende aanleiding om op zondag 1 oktober naar het Drentse Gieten af te reizen. Topsport, spanning en sensatie zullen de nodige ingrediënten zijn op het parkoers rond de zandafgraving aan de Nijslootsweg. Een dergelijk sterk deelnemersveld bij het veldrijden in Nederland uniek en komt naast Gieten  enkel voor bij de  wereldbekerwedstrijd in Hoogerheide en bij het WK veldrijden in Valkenburg. De Stichting Wieler Promotion Oostermoer met haar ca. 200 vrijwilligers zal weer voor de organisatie van dit grote internationale gebeuren zorgen.

In een bijprogramma zal Annemiek van Vleuten ’s-morgens een lezing geven voor gasten van de Gemeente Aa en Hunze (themajaar: Dorpen van Aa tot hunZe) en het Kenniscentrum Events van Sport Drenthe. Na de lezing zal  Annemiek de crossfiets ter hand nemen en deelnemen aan de wedstrijd voor de elite-vrouwen. Dit is voor de Gieter organisatie een echte primeur. Ook is voor entertainment op het parkoers gezorgd.

Op vrijdag 29e september worden in samenwerking met de sportcombi’s van de Gemeente Aa en Hunze op het parkoers van de Superprestige ATB-clinics georganiseerd voor scholieren van basisscholen. Maar liefst 125 kinderen zullen hier aan deelnemen.

Er is voldoende (gratis) parkeergelegenheid nabij het parkoers en shuttlebusjes brengen de bezoekers ook nog eens gratis tot dicht bij het parkoers