Community of Sport

Super herfstgevoel in Gieten: kuiern en op fietse

Op zaterdag 12 oktober worden in het kader van de Community of Sport in Gieten een tweetal activiteiten georganiseerd voor jong en oud, getraind of ongetraind.

De Gemeente Aa en Hunze heeft de Community of Sport binnen de Provincie Drenthe geadopteerd voor de maand oktober. Dit als onderdeel van het Superprestige weekend. De internationale Superprestige veldrit van Gieten wordt op zondag 13 oktober verreden en als voorloper hierop worden de andere activiteiten op dezelfde locatie op zaterdagmorgen georganiseerd.

Eén van de doelstellingen van Community of Sport is om zoveel mogelijk mensen aan het bewegen te krijgen voor een gezonder leven. Een tweede doelstelling is om verrassende samenwerkingen tussen diverse organisaties te bewerkstelligen. De 12e oktober wordt hier volledig aan voldaan.

Op de zaterdagmorgen staan twee activiteiten op de agenda, namelijk een (gezins-) wandeling  en een MTB-toertocht en dit allemaal in het prachtige natuurgebied  rond de Nijslootsweg in Gieten.

Voor deze activiteiten is er een unieke samenwerking tot stand gekomen tussen de Gemeente Aa en Hunze, het I.V.N.,  Staatsbosbeheer,  Unesco Geopark de Hondsrug, Rabobank Assen en Noord Drenthe (week van de coöperatie) , Toerfietsclub Gieten en de Stichting Wieler Promotion Oostermoer/Superprestige veldrit.

Belevingswandeltocht 5, 10 en 15 km.:

Rond de Nijslootsweg worden 3 routes uitgezet van elke 5 kilometer, welke op elkaar aansluiten zodat de wandelaar kan kiezen uit een tocht over 5, 10 of 15 kilometer. De geoefende wandelaar kan zijn/haar eigen tempo bepalen. De 15 kilometer komt ook nog bij het recreatiegebied ’t Nije Hemelriek. Ook de minder geoefende wandelaar kan echter meelopen. Er is met name bij de 5 kilometer wandeling voor gekozen om er een belevingstocht van te maken, waarbij het wandelen (kuiern) wordt gecombineerd met educatie, informatie en spel. Tijdens het kuiern kan gestopt worden bij de standjes van o.a. het IVN, Staatsbosbeheer,  Geopark de Hondsrug en de Rabobank. Hier zijn deskundige gidsen aanwezig die de deelnemers het wel en wee van de natuur, de historie en het plantbeleid. Jonkersheide, de Gletcherkuil,  de Luchtenburgerweg en zandafgraving Homan Free staan hierin centraal. Allemaal dus in het prachtige natuurgebied welke dan al in de herfstkleuren getooid is en onderweg vele planten- en paddenstoelsoorten te bewonderen zijn. Verder onderweg nog een paar verrassingen. Dit alles maakt het ook met name voor gezinnen met kinderen zeer geschikt. Wandelen in de natuur en dan ook nog kennis opdoen van het fraaie bosgebied.

MTB-toertocht:

Vanaf de startlocatie aan de Nijslootsweg is een prachtige en afwisselende recreatieve MTB-route uitgezet, welke voor het grootste gedeelte over de vaste MTB-route Gieten-Gasselte gaat. De lengte van de route bedraagt ca. 30 kilometer, welke u natuurlijk ook meerdere keren mag rijden. Hierbij wordt onder andere het zeer fraaie natuurgebied rond ’t Nije Hemelriek aangedaan. De vaste route is door NFTU als de op één na fraaiste route in Nederland uitverkoren en wordt wekelijks onderhouden door de mannen van TFC Gieten. Deelnemers kunnen op een eigen MTB-fiets meedoen, maar de organisatie zal ook zorgen voor enige “leenfietsen” (op=op). Dit met name ook voor kinderen om kennis te maken met het mountainbiken. Dit kan dan onder begeleiding van een ervaren trainer. Dus Op Fietse genieten van de prachtige omgeving.

Deelname gratis:

De deelname voor beide onderdelen is geheel gratis mogelijk gemaakt door de unieke samenwerking binnen dit Community of Sport gebeuren.  Bij aankomst krijgen de deelnemers ook allen een kop koffie of thee aangeboden en na afloop zal er een warme hap gereed staan. U kunt dus onbezorgd en kosteloos een prachtige wandeling en/of MTB tocht in het fraaie door de herfst gekleurde natuurgebieden in de Staatsbossen bij Gieten. Niet alleen inwoners van Aa en Hunze kunnen meedoen, een ieder uit geheel Nederland  kan komen genieten in het fraaie en gastvrije Gieten. U kunt dan ook nog een kijkje nemen op het evenemententerrein van de grote internationale Superprestige Veldrit welke op zondag 13 oktober wordt verreden. 

Start, aanmelding en parkeren:

De start is op het parkoers van de Superprestige veldrit in Gieten. Hier staat een grote tent, waarin u zich kunt melden, een routekaart krijgt, van een kop koffie of thee kunt genieten en vervolgens de route afleggen. 

Om 09.00 uur is er een centrale aftrap van dit gebeuren door de (nieuwe) burgemeester van de Gemeente Aa en Hunze  Anno Wietze Hiemstra. Starten kan vervolgens tussen 09.15 uur en 10.15 uur.  Vooraf aanmelden is niet mogelijk. Aanmelden/inschrijven vanaf 08.30 uur in de tent aan de Nijslootsweg.

Gratis parkeren in de nabijheid van het evenemententerrein is mogelijk. Er zijn verkeersregelaars aanwezig om alles in goede banen te leiden.

Samenvatting:

Zaterdag 12 oktober 2019

Super herfstgevoel in Gieten: kuiern en op fietse

  • Locatie: Nijslootsweg, direct gelegen bij de afrit Gieten aan de N34 (Hunebed Highway).
  • Belevingswandeltocht naar keuze 5, 10 of 15 km.(kuiern, met name ook geschikt voor gezinnen).
  • MTB-toertocht ca. 30 km.. OpFietse over een zeer fraaie en afwisselende route.
  • Centrale aftrap van het evenement om 09.00 uur.
  • Starten voor beide onderdelen kan tussen 09.15 uur en 10.15 uur.
  • Aanmelden/inschrijven vanaf 08.30 uur in de tent aan de Nijslootsweg.
  • Doelstelling: zoveel mogelijk mensen aan het bewegen te krijgen.
  • Gratis deelname met een goede verzorging en gratis parkeren.

Expositie 50 jaar wielrennen in Gieten en Fietsboekenbal:

In aanloop naar de 44e Superprestige Veldrit hebben wij vanaf woensdag 25 september( tot en met 13 oktober)  een expositie van ca. 50 jaar wielersport in Gieten, waarbij vele mooie (oude) foto’s voorbij komen, maar ook materialen als programmaboekjes etc, krantenknipsels, leuke (wieler-)verhalen en reizen naar WK’s. Het WK 1991 heeft veel aandacht. Velen zijn er bij geweest, maar voor ook vele anderen wellicht een mogelijkheid om hier kennis van te nemen. Het grootste evenement welke we ooit als Stichting wieler Promotion Oostermoer hebben mogen organiseren. Ook wordt er regelmatig een live verslag van het WK 1991 op een groot scherm gedraaid. Dit allemaal in de (vernieuwde) Bibliotheek, Eexterweg 12 in Gieten. De expositie is tijdens de reguliere openingstijden van de bibliotheek te bekijken, zeker de moeite waard.  Openingstijden: iedere middag van maandag tot en met vrijdag, vrijdagavond en zaterdagmorgen.

Daarnaast is op donderdagavond 3 oktober een lezing in het kader van Boeken en Fietsen. De avond zal worden gepresenteerd door Gio Lippens.

U kunt hierbij zijn. Echter aanmelding vooraf is noodzakelijk. Er is maar ruimte voor een 75-tal bezoekers, wie het eerst komt …..  en vol=vol.

Aanmelding kan hier.

Onderstaand treffen jullie nadere informatie aan.

Stichting Wieler Promotion Oostermoer

Gieten

www.cyclocrossgieten.nl

BOEKEN… EN FIETSEN

Een mooie combinatie! De vernieuwde bibliotheek in Gieten én de organisatie van de Telenet Super Prestige doen samen iets leuks. Dat is dan hun bijdrage aan de European Community of Sport, de titel die Drenthe en ook Aa en Hunze mogen dragen in 2019.

Super Prestige Expo:

In de bibliotheek wordt ingaande 25 september een kleine expositie ingericht, waarbij we terugkijken naar bijna 50 jaar geschiedenis Veldrijden in Gieten. Natuurlijk komen de NK’s, het WK en heel veel vrijwilligers langs. Naast het beeldmateriaal liggen er archiefboeken op de leestafel van de bibliotheek. Leuk om koffie te pakken en weg te duiken in oude krantenknipsels en mooie verhalen. Alles in samenwerking met de Historisch vereniging Gieten.

Fietsboekenbal

Op donderdagavond 3 oktober  volgt een Fietsboekenbal in de bibliotheek. Fietsen heeft al veel schrijvers geïnspireerd. Een van hen, Gio Lippens, vooral ook bekend als wielerverslaggever bij NPO1, maar ook schrijver (‘Een engel op een rotsblok’ en ‘Halverwege de heuvel’) neemt ons deze avond mee in zijn verhalen. Maar de hele avond staat in het teken van boeken en fietsen. Jantienus Warners, bestuurslid bij de Stichting Wieler Promotion Oostermoer, neemt ons mee in de fietshistorie van Gieten en we delen stoere wielerverhalen met Martin Hendriks en Herman Strijbosch.

Wil je hier graag bij zijn? Dat kan! Meld je aan via de website van Drenthe-beweegt.

Aanvang 19:30. Vol = vol!

Lees hier waar de Community of Sports voor staat en wat de doelstellingen zijn.

This image has an empty alt attribute; its file name is CoS-2019-1024x575.jpg

Leave a Reply